pruh

Catalpa
katalpa
Autor: Scop.
Čeleď: Bignoniaceae-trubačovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé, jen zřídka (tropy) stálezelené stromy se širokou korunou nebo velice výjimečně keře, na mnohých orgánech se žláznatými kulovitými trichomy, listy vstřícné nebo v přeslenech, dlouze řapíkaté, velké, celistvé až 2–3laločné, květy v terminálních latách, kyticích, hroznech nebo chocholících, jsou oboupohlavné, velké, 5četné, kalich od báze rozeklaný na 2–3 laloky, řídce až hustě žláznatě chlupatý, také drobně srstnatý, řídce huňatý nebo hvězdovitě pýřitý, zelený až purpurový, koruna zvonkovitá nebo široce trubkovitá, lysá,2pyská, spodní 3 laloky delší než horní 2, tyčinky 4, dvě fertilní, s vyvinutými prašníky, patyčinky 3, mnohem kratší než tyčinky, semeníky podlouhlé, vajíčka početná, čnělky trochu delší než tyčinky, blizny 2laločné, plody jsou nápadné, úzké, dlouhé, válcovité tobolky, semena plochá, početná, křídlatá, podlouhlá, na konci s chomáčkem chlupů; asi 8–11(–13) druhů převážně v jihovýchodní Číně a Tibetu; [111, 264, 1316]Poznámka: -
Množení: vyséváme je na jaře, dále můžeme množit kořenovými řízky, druhy a kultivary roubujeme na semenáče kterýchkoli druhů.

Nároky: vyhovuje jim dobrá, výživná a vlhčí propustná půda ve slunné, teplé a chráněné poloze. V příliš živných podmínkách konce mladých větví nedostatečně vyzrají a přes zimu namrzají.

Použití: vysazené jako solitéry jsou efektní a nápadné jak svými velkými listy, tak atraktivním květenstvím a posléze i neobvyklými plody, někdy je vídáme i jako alejové stromy veřejné zeleně, protože dobře odolávají městským nepříznivým podmínkám.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Catalpa bignonioideskatalpa trubačovitá5
Catalpa brevipeskatalpa0
Catalpa bungeikatalpa Bungeova3
Catalpa fargesiikatalpa Fargesova2
Catalpa longissimakatalpa0
Catalpa macrocarpakatalpa0
Catalpa ovatakatalpa vejčitá2
Catalpa purpureakatalpa0
Catalpa speciosakatalpa nádherná3
Catalpa tibeticakatalpa tibetská0
Catalpa ×erubescenskatalpa křížená7
Catalpa ×galleanakatalpa Galleova0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 12
Ostatní: 22

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: