pruh

Fagus
buk
Autor: L.
Čeleď: Fagaceae-bukovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé stromy, většinou dost mohutné, borka hladká a šedá, koruna rozkladitá, letorosty s vřetenovitými pupeny, listy střídavé, zubaté nebo téměř celokrajné a okraj je zvlněný, květy nenápadné, jednopohlavné, samčí květy ve dlouze stopkatých svazečcích, tyčinek je 8–16, samičí se skládá ze 2–4 květů obklopených 4dílnou číškou, čnělky 3, semeníky jsou 3pouzdré, vajíčka po 2 v pouzdru, plody jsou vejčitě trojúhlé nažky–bukvice, jednotlivě nebo po 2–3 v dřevnaté, zevně ostnité číšce; 10 druhů v mírném až meridionálním pásmu severní polokoule, vymřelých druhů buků, které rostly převážně ve třetihorách, známe asi 20; [111, 136, 246]Poznámka: -
Množení: semeny nebo vegetativně – roubováním; semena před setím jeden den máčíme a vyséváme časně zjara; šlechtíme nejčastěji na mladé podnože F. sylvatica, zakořeněné v hrncích a trochu v zimě narašené ve skleníku, a to kopulací nebo na kozí nožku, také je možno časně zjara roubovat přímo v zahradě.

Nároky: snesou všechny druhy půd vyjímaje suché, písčité a těžké nepropustné nebo bažinné půdy a vyhovuje jim, zvláště v případě tmavolistých, plné slunce, v případě žlutolistých částečné zastínění.

Použití: jsou to robustní a efektní stromy nepostradatelné pro krajinné úpravy, vysazujeme je jako solitéry, do samostatných i smíšených skupin ve velkých sadovnických úpravách, velmi nápadné jsou některé kultivary, vyznačující se výrazným zbarvením listů a také různě utvářenou korunou, tyto vysazujeme většinou solitérně nebo jen v malých skupinách v parkových a větších zahradních úpravách s ohledem na budoucí velikost, také v arboretech; plody (bukvice) jsou krmivem pro zvěř.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Fagus crenatabuk Sieboldův1
Fagus englerianabuk Englerův0
Fagus grandifoliabuk velkolistý4
Fagus hayataebuk0
Fagus japonicabuk japonský0
Fagus longipetiolatabuk dlouhořapíkatý0
Fagus lucidabuk lesklý0
Fagus orientalisbuk východní1
Fagus sylvaticabuk lesní112
Fagus ×moesiacabuk0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 9
Ostatní: 118

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: