pruh

Empetrum
šicha
Autor: L.
Čeleď: Ericaceae-vřesovcovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: stálezelené, plazivé, poléhavé až vystoupavé keříky vřesovitého vzhledu, mladé větvičky hustě žláznaté, listy hustě uspořádané, střídavé, na postranních výhonech ve 3–4četných přeslenech, silně podvinuté, přisedlé, kožovité, listeny po 3–5 na bázi květu, asi 1.5 × 1 mm velké, šupinovité a střechovitě se kryjící, vejčité, květy drobné, úžlabní, oboupohlavné nebo jednopohlavné, dvoudomé či jednodomé, na větévkách umístěny v horních úžlabích listů nejčastěji jednotlivě, vzácně po 2–3, sepaly jsou na bázi lehce srostlé, kožovité, obrysem vejčité až okrouhlé, tyčinky nejčastěji 3, čnělky krátké, plody jsou lesklé, kulovité peckovice se 6–11 peckami, za zralosti červené, modročerné, purpurové, třešňové až černé a obvykle jedlé; asi 5–17 druhů v mírném až subarktickém pásmu sev. polokoule a Jižní Ameriky; [111, 255, 1064]Poznámka: Rod původně zařazen v čeledi Empetraceae
Množení: semeny v X nebo v II, řízky v IV nebo v VI.

Nároky: vyhovuje jim humózní až mórovkovitá půda bez vápníku, i na slunci ale ve vlhku.

Použití: vysazujeme je na vhodná místa do vřesovišť a skalek, kde vytváří pokryv země, mohou vytvářet podrost pod jehličnany; plody mají jedlé, ale nedobré.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Empetrum androgynumšicha0
Empetrum arcticumšicha arktická0
Empetrum atropurpureumšicha tmavočervená0
Empetrum eamesiišicha Eamesova0
Empetrum hermaphroditumšicha obojaká0
Empetrum kardakoviišicha0
Empetrum nigrumšicha obecná6
Empetrum rubrumšicha červená0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 7
Ostatní: 6

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: