pruh

Gleditsia
dřezovec
Autor: L.
Čeleď: Fabaceae (Caesalpiniaceae)-bobovité (sapanovité)
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé, většinou trnité stromy a jen vzácně keře, kmeny a větve mají obvykle jednoduché nebo větvené trny, listy střídavé nebo svazečkovitě nahloučené, jednoduše nebo dvojitě lichozpeřené, často na stejném stromě, různě velké, lístky početné, trochu vroubkované, téměř vstřícné nebo střídavé, báze šikmá nebo téměř symetrická, palisty opadavé a malé, květy mnohomanželné, 3–5četné, drobné a nenápadné, světle zelené nebo žlutavě zelené či zelenavě bílé, v úžlabních nebo vzácně terminálních hroznech, klasech nebo latách, květy jsou mnohomanželné nebo jsou rostliny dvoudomé, tyčinek 6–10, vyniklých, semeníky přisedlé či krátce stopkaté, čnělky krátké, plod je nápadný, plochý, vejčitý nebo eliptický lusk se zploštělými semeny; asi 12–16 druhů v Severní a Jižní Americe, v Asii a tropické Africe; [110, 111]Poznámka: -
Množení: semeny, vzácnější druhy nebo americké selekce roubujeme v III–IV nebo v II–III ve skleníku, a to na G. triacanthos.

Nároky: vyhovuje jim dobrá hlinitá půda, snáší i půdy písčité, umístíme je na teplé s světlé stanoviště.

Použití: dřeviny mají díky svým zpeřeným listům jemný a atraktivní vzhled, vysazujeme je solitérně nebo někdy i v menších skupinách, nebo je lze použít i pro vysoké živé ploty; neplodné nebo beztrnné kultivary jsou někdy používány ve stromořadích.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Gleditsia amorphoidesdřezovec0
Gleditsia aquaticadřezovec vodomilný0
Gleditsia australisdřezovec0
Gleditsia caspicadřezovec kaspický0
Gleditsia feradřezovec0
Gleditsia feroxdřezovec nebezpečný0
Gleditsia heterophylladřezovec různolistý0
Gleditsia japonicadřezovec japonský3
Gleditsia macracanthadřezovec velkotrnný0
Gleditsia microphylladřezovec0
Gleditsia rolfeidřezovec0
Gleditsia sinensisdřezovec čínský0
Gleditsia triacanthosdřezovec trojtrnný44
Gleditsia ×texanadřezovec texaský0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 13
Ostatní: 47

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: