pruh

Fatsia
arálka, fatsie, prodara
Autor: Decne. & Planch.
Čeleď: Araliaceae-aralkovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: stálezelené keře nebo malé stromy, beztrnné, listy nahloučené na koncích větví, jsou velké, jednoduché, dlanitě laločnaté, zubaté, kožovité, bez palistů, květenství přesahuje listy, květy v okolících skládajících vrcholové laty, jsou oboupohlavné nebo polygamní, petal 5, tyčinek 5, čnělek 5 nebo 10, kališní cípy téměř nezřetelné, prašníky vejcovité, čnělky volné, nitkovité, s malými bliznami, semeníky a plody jsou 5pouzdré, semena po stranách zploštělá; 2 druhy; [111, 257]Poznámka: Doporučovaný český rodový název - prodara - uvádí Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin (Skalická, A., Větvička, V., Zelený, V., 2012). I. Novák
Množení: výsevem dováženého osiva (nejlépe III–V), směs pařeništní země a listovky s pískem, nebo řízky (hlavně kultivary) na jaře.

Nároky: částečně mrazuvzdorná, v chladných oblastech je třeba chránit před silným větrem, snáší světlo i stín, půda úrodná, dobře provzdušněná.

Použití: -
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Fatsia japonicaarálka japonská7
Fatsia polycarpaarálka1

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 2
Ostatní: 8

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: