pruh

Hamamelis
vilín
Autor: L.
Čeleď: Hamamelidaceae-vilínovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé keře, popř. stromky, s hvězdovitými nebo svazečkovitými chlupy, borka hladká a tmavošedá až hnědavě šedá, s malými lenticelami, ve stáří tmavne a je rýhovaná, terminální pupeny zelenavě žluté nebo hnědožluté a zploštělé, plstnaté, stopkaté, nahé, palisty vytrvávají jen několik týdnů, listy střídavé, krátce řapíkaté, k bázi šikmé, vrcholek zašpičatělý až zaoblený, na okraji zvlněně zubaté či tupě zubaté, obzvláště v horní části čepele, slabě kožovité nebo papírovité, před opadem často velmi hezky a nápadně zbarvené, květy oboupohlavné a pravidelné, 4četné, v řídkých chomáčcích (nejčastěji po 3 na brachyblastech), každý květ podepřen 2–3 vejčitými špičatými listeny na bázi krátce spojenými, korunní lístky jsou 4, střídavé s kališními ušty, čárkovité či řemenovité, často zkroucené, žluté, růžové, červené až oranžovočervené, tyčinky 4, kvete v zimě, předjaří nebo na podzim, gyneceum tvořeno 2 na bázi srostlými karpely, plod je dřevnatá tvrdá tobolka se 2 zobáčky, semena jsou hladká a tmavohnědá až leskle černá, vřetenovitá; 6 druhů v Severní Americe a východní Asii; fosilní nálezy ukazují, že areál výskytu rodu Hamamelis býval mnohem větší, daleko za severní hranicí rozšíření nynějšího, například ve spodních třetihorách se vyskytoval na Špicberkách, v Norsku, a od miocénu na Aljašce, v Evropě jsou fosilizované listy známy z pliocénních usazenin ve Francii, pylová zrnka z pozdního miocénu nebo časného pliocénu byla nalezena ve Skotsku, fosilní zbytky jsou známy napříč celou Severní Amerikou; [111, 118, 131]Poznámka: -
Množení: semeny nebo hříženci, semena vyséváme po dvouroční stratifikaci, semenáčky rostou zvolna, rovněž hříženci potřebují k zakořenění 2 let, můžeme je rovněž roubovat, nejlépe na semenáče H. virginiana, a to na kozí nožku.

Nároky: potřebují hluboké a živné půdy prosté vápníku, někdy dostatečně vlhké, slunné až polostinné stanoviště, časem jsou dost rozkladité a tak musíme pamatovat na odstup od ostatních rostlin.

Použití: jsou to ušlechtilé dřeviny pro náročnější úpravy, velmi ceněné pro svoji dobu květu, vysazujeme je solitérně, např. před tmavými jehličnany. Využití nacházejí rovněž v kosmetice.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Hamamelis japonicavilín japonský19
Hamamelis macrophyllavilín velkolistý0
Hamamelis mollisvilín měkký17
Hamamelis vernalisvilín jarní23
Hamamelis virginianavilín virginský14
Hamamelis [kultivar]vilín10
Hamamelis ×intermediavilín prostřední73

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 4
Ostatní: 156

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: