pruh

Fothergilla
fothergila, fotergila, kuska
Autor: L.
Čeleď: Hamamelidaceae-vilínovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: hvězdovitě chlupaté, výběžkaté keře, až 8 m vysoké, kůra hladká, šedá až červenavě hnědá, pupeny mají 2 opadavé šupiny, listy opadavé, jednoduché, střídavé, řapíkaté, palisty kopinaté až vejčité, čepel peřenožilná, okraj vroubkovaný až pilovitý od středu k vrcholku nebo trochu níže, nebo pouze při vrcholku, květy v terminálních vzpřímených klasech, objevují se před listy nebo současně s nimi, vonné, bez korunních lístků, většinou oboupohlavné, kalich 5–9laločný, tyčinek 10–32, nitky bílé a prašníky žluté, plody jsou tobolky po 3 nebo více, šedé až hnědé a plstnaté a štětinaté, semena po 2 v tobolce, červenavě hnědá až téměř bílá, lesklá; 2–4 druhy v Severní Americe; fosilní zástupce tohoto rodu známe již z konce druhohor i z území dnešní Evropy; první fothergila byla dovezena na naše území roku 1920, a to do Průhonic; [111, 136, 1197]Poznámka: Doporučovaný český rodový název - fotergila - uvádí Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin (Skalická, A., Větvička, V., Zelený, V., 2012). I. Novák
Množení: řízky i hříženci, kteří však koření velmi zdlouhavě (2 roky i více), možno množit i semeny, která stratifikujeme, ale klíčí rovněž i po více než 2 letech.

Nároky: vyhovuje jim rašelinná, vlhčí ale ne bažinatá půda, snáší polostín, lepší je ale umístění na slunci.

Použití: hodí se vhodná místa do zahrad (rašelinové záhony, vřesoviště, jiné kyselejší stanoviště), roste zvolna, má pěkné, na podzim hezky vybarvené listy a krásně kvete.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Fothergilla gardeniifothergila Gardenova7
Fothergilla majorfothergila větší2
Fothergilla millerifothergila0
Fothergilla monticolafothergila horská0
Fothergilla parvifolia0
Fothergilla ×intermediafothergila prostřední7

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 6
Ostatní: 16

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: