pruh

Cryptomeria
kryptomerie
Autor: D. Don
Čeleď: Cupressaceae-cypřišovité
Zařazeno: 7.6.2007
Popis: stálezelené jednodomé stromy, kmen rovný, kůra červenavě hnědá až tmavošedá, vláknitá, koruna pyramidální nebo vejcovitá a větve víceméně přeslenité, horizontální nebo vzpřímeně rozkladité, listy šídlovité, srpovitě zakřivené, kýlnaté a kupředu namířené, ve šroubovici, stomatální pruhy na všech 4 stranách, samčí šištice asi 6 mm dlouhé, při vrcholcích dvouletých větévek, obvykle nahloučené do krátkých terminálních podlouhlých hroznů, tyčinky šupinovité, se 3–5 prašnými pouzdry, samičí víceméně kulovité, na koncích mladých větévek, většinou jednotlivě, nící, přisedlé, šišky kulovité, dozrávají prvním rokem, semenné šupiny zakončené 3–6 zuby, podpůrné přirostlé k semenným, semena nepravidelně smáčkle (trojúhle) elipsoidní, velmi úzce křídlatá; 1 druh v Japonsku a Číně; [110, 118, 401]Poznámka: Rod původně zařazen v čeledi Taxodiaceae
Množení: někdy i u nás dozrávají klíčivá semena, osivo ale vyséváme co nejdříve, kultivary a podle potřeby původní druh množíme řízkováním v srpnu, pokud chceme dosáhnout rychle větších rostlin zakrslých typů, můžeme roubovat na semenáče druhu, nebo na řízkovance cv. Elegans.

Nároky: půdy dost vlhké, živné, hlinitohumózní, v teplé a chráněné poloze s větší vzdušnou vlhkostí, nesnáší kruté mrazy ani pozdní mrazíky a delší období sucha, nesnáší také ostré větry, zimní slunce a mokrý těžký sníh.

Použití: -
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Cryptomeria japonicakryptomerie japonská152

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 0
Ostatní: 152

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: