pruh

Chamaecyparis
cypřišek
Autor: Spach
Čeleď: Cupressaceae-cypřišovité
Zařazeno: 7.6.2007
Popis: stálezelené jednodomé stromy či keře, habitus většinou pyramidální, borka hnědá a v pruzích i šupinách odlupčivá anebo brázditá, větévky uspořádané v rovině, oblé či zploštělé, listy šupinovité, obvykle dvoutvárné, lícní páry hustě nahloučené, vejčité až kosočtverečně vejčité, postranní člunkovité, překrývající okraj lícních párů, samčí šištice vejcovité nebo podlouhlé, žluté či obvykleji červené, mikrosporofyly po 6–8 a každý má 2–4 prašná pouzdra, semenné šištice dozrávají 1–2. rokem, jsou terminální na větévkách, jednotlivě, (téměř) kulovité, vejcovitě kulovité nebo podlouhlé, zelené nebo fialové, šupin 8–12, jsou tlusté a dřevnaté, každá fertilní nese 1–5 semen, semena mají postranní úzké křídlo; 6–7 druhů ve východní Asii, Severní Americe; je to okrasně velmi využívaný rod, například až 90% okrasných konifer v britských zahradách tvoří cypřišky (Chamaecyparis lawsoniana a pisifera); [110, 118, 123, 124, 401]Poznámka: -
Množení: pro rozmnožování původních druhů je nejvhodnější výsev, sejeme na jaře nebo v zimě do truhlíků, C. nootkatensis má přeléhavé osivo. Kultivary množíme řízkováním v červenci až srpnu ale můžeme až do února. Roubovat můžeme z řízků zvolna rostoucí zakrslé a žluté kultivary C. obtusa a lawsoniana, a to na C. lawsoniana, tyto kultivary můžeme množit také hřížením.

Nároky: podle druhů jsou poměrně rozdílné, C. lawsoniana miluje lehké a hlinitohumózní ale vápenaté a dost vlhké půdy, snese zastínění, C. nootkatensis nemá zvláštní nároky, C. obtusa vyžaduje chladnější stanoviště a vlhké ovzduší v teplé poloze, zakrslé formy potřebují polostín, žluté navíc lehký zimní kryt, C. pisifera dává přednost vlhčím půdám, barevné jsou choulostivější, C. thyoides stejně odolný jako pisifera, ale vyžaduje vždy dostatek vláhy a živnou, nejlépe písčitohumózní půdu.

Použití: -
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Chamaecyparis formosensiscypřišek1
Chamaecyparis lawsonianacypřišek Lawsonův441
Chamaecyparis nootkatensiscypřišek nutkajský49
Chamaecyparis obtusacypřišek tupolistý282
Chamaecyparis pisiferacypřišek hrachonosný192
Chamaecyparis thyoidescypřišek zeravovitý62

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 4
Ostatní: 1027

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: