pruh

Pseudotsuga
douglaska
Autor: Carriere
Čeleď: Pinaceae-borovicovité
Zařazeno: 9.6.2007
Popis: stálezelené kónické stromy s rovným kmenem, větve v nepravidelných přeslenech, kůra zprvu hladká, pryskyřičnatě puchýřnatá, nakonec červenavě hnědá, brázditá a korkovitá, větévky mají slabě vystouplé kulovité listové jizvy, krátké větévky chybí, zimní pupeny vejcovité nebo vřetenovité a nepryskyřičnaté, listy spirálovitě uspořádané, víceméně čárkovité, stomatální řádky naspodu ve 2 pásech rozdělených středním žebrem, pryskyřičné kanálky 2, okrajové, samčí šištice úžlabní a jednotlivé, cylindrické, semenné v úžlabí při koncích dvouletých větévek, jednotlivě, stopkaté, převislé, napurpurověle červené nebo zelené, dozrávají prvním rokem, semenné šupiny dřevnaté, listeny vyčnívají nebo nevyčnívají, 3laločné, rovné nebo zahnuté, semena v blanité číšce s křídlem; 5–6(–20?) druhů v Číně, Japonsku, západní Severní Americe; [110, 123, 130, 401]Poznámka: -
Množení: semeny z vhodné provenience (severní část jejího původního areálu), kultivary a to zejména modré a šedé variety, roubujeme v zimě, zakrslé formy můžeme množit řízkováním, v pozdním létě bereme řízky s patkou.

Nároky: písčitohlinité výživné půdy a dostatečná vlhkost vzduchu. V chudých či těžkých jílovitých půdách se nedaří. Mokrou půdu nesnáší, vyhovuje jí půda sušší, kde netrpí tolik mrazem.

Použití: -
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Pseudotsuga brevifoliadouglaska krátkolistá0
Pseudotsuga forrestiidouglaska Forrestova0
Pseudotsuga glaucadouglaska sivá0
Pseudotsuga japonicadouglaska japonská0
Pseudotsuga lindleyanadouglaska0
Pseudotsuga macrocarpadouglaska0
Pseudotsuga menziesiidouglaska tisolistá, Menziesova257
Pseudotsuga sinensisdouglaska čínská3

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 6
Ostatní: 260

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: