pruh

Sequoiadendron
sekvojovec
Autor: J. Buchholz
Čeleď: Cupressaceae-cypřišovité
Zařazeno: 9.6.2007
Popis: stálezelené a velmi dlouhověké stromy s mohutným kmenem, dole se nápadně rozšiřujícím, v domovině má kmen průměr až 10–12 m, jednodomé, listy šupinovité až šídlovité, 3řadé, bázemi sbíhají po větévce, na koncích jsou odstálé, samčí šištice na větévce jako koncové, tyčinky široké, se 2–5 prašnými pouzdry, samičí šištice vejcovité nebo eliptické, stopkaté, převislé, dozrávající na podzim druhého roku, semenné šupiny se 3–12 vajíčky, šišky dřevnaté, velmi tvrdé, semenné šupiny štítkovité, semena se 2 křídly a po 3–9 na šupinu; 1 druh v Severní Americe; [110, 118, 401]Poznámka: -
Množení: semenem, šišky dozrávají i u nás, řízkováním získáváme keřovité rostliny koření zdlouhavě, kultivary také roubujeme v pozdním létě na semenáče druhu nebo z nouze i na řízkovance Cryptomeria japonica cv. Elegans, roubujeme do boku.

Nároky: vhodné jsou lehké, hluboké, vlhké půdy s propustným podkladem, na vápenitých půdách jehličí žloutne, sekvojovce se hodí pro teplejší oblasti na chráněná, lehce zastíněná místa.

Použití: -
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Sequoiadendron giganteumsekvojovec obrovský72

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 1
Ostatní: 72

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: