pruh

Wollemia
volémie, wollemie
Autor: W. G. Jones, K. D. Hill & J. M. Allen
Čeleď: Araucariaceae-araukáriovité
Zařazeno: 9.6.2007
Popis: monotypní rod, je to druhá nejnověji objevená konifera (srpen 1994); nejvíce se podobá rodu Agathis [124]Poznámka: Pozn. I. Novák: doporučovaný český rodový název – wolemie – uvádí Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin (Skalická, A., Větvička, V., Zelený, V., 2012).
Množení: semeny, vrcholovými řízky; pokud jsou odebírány z vrcholku stromů, rostliny rostou vertikálně, pokud jsou odebírány ze spodní části stromů, vyrůstají z nich poté rostliny s horizontálním habitem.

Nároky: roste poměrně rychle v lehké, slabě kyselé zemině v teplotách –15 až 45°C; rostliny se dále testují pro ještě nižší teploty a jejich možnosti zřejmě nejsou zdaleka vyčerpány, zvládá rovněž jak plné slunce, tak stín.

Použití: je to unikátní dřevina, která v současné době nachází uplatnění pouze v botanických zahradách a na nejreprezentativnětších místech jako zvláštnost a neobvyklost.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Wollemia nobilisvolémie (wollemie) vznešená0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 1
Ostatní: 0

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: