pruh

Kalmia
mamota
Autor: L.
Čeleď: Ericaceae-vřesovcovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: stálezelené nebo i opadavé keře, listy střídavé, vstřícné, nebo v přeslenech, celokrajné, kožovité, lysé, jemně pýřité nebo žláznaté, květy v postranních nebo úžlabních chocholících nebo okoličnatých svazečcích, obvykle početné, kalich vytrvávající, uštů je 5, mnohem delších než trubka, koruny květů široce zvonkovité až miskovité či kolovité, 5četné, trubka krátká, laloky krátké a široké, tyčinek 10, kratších než koruna, nitky obvykle pýřité, prašníky vejcovité nebo oválné, tyčinek 10, semeníky obvykle zploštělé, čnělky krátké a téměř rovné, plod je smáčklá, kulovitá, 5chlopňová tobolka s mnoha semeny; 8 druhů v Severní Americe a na Kubě; [111, 494]Poznámka: -
Množení: je zdlouhavé, buďto semenem na podzim, letními řízky z nekvetoucích výhonů, nebo možná nejspíše hřížením v VI.

Nároky: jsou přísně vápnostřežné, ve vlhkých půdách je můžeme umístit i na plné slunce, některé rostou v půdách bažinných a slatinných.

Použití: vysazujeme je na vhodná stanoviště do větších alpín a vřesovišť nebo na rašelinové záhony, jsou to krásné ušlechtilé keříky, které v dobrých podmínkách bohatě kvetou.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Kalmia angustifoliamamota úzkolistá10
Kalmia carolinamamota karolínská0
Kalmia cuneatamamota0
Kalmia ericoidesmamota0
Kalmia hirsutamamota0
Kalmia latifoliamamota širokolistá87
Kalmia microphyllamamota drobnolistá2
Kalmia occidentalismamota západní0
Kalmia polifoliamamota bělolistá2

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 8
Ostatní: 101

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: