pruh

Morus
morušovník
Autor: L.
Čeleď: Moraceae-morušovníkovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé stromy nebo zřídka keře s latexem, borka kmenů brázditá, dřevo tvrdé, houževnaté a špatně štípatelné, trvanlivé, zimní pupeny vejcovité, se 3–6 šupinami, listy střídavé, celistvé nebo laločnaté, nesouměrné, při utržení do poloviny léta roní latex, na povrchu jsou drsné od šupinkovitých listů a papil, palisty úzce kopinaté a opadavé, květy 1–2domé, ve strboulovitých klasech, prašníkové květy mají 4 sepaly a 4 tyčinky, pestíkové květy mají 4 zelené sepaly, semeníky 1pouzdré, blizny 2větvé, plody (nažky) v plodenstvích poněkud podobných ostružinám ale válcovitě protáhlých (moruše), semena téměř kulovitá; až 40 druhů v Asii a Severní Americe; [110, 111, 118]Poznámka: -
Množení: výsevem semen časně zjara pod sklo, sorty šlechtíme roubováním na slabě narašené semenáče Morus alba, v hrncích zakořeněné, roubujeme na kozí nožku v zimě ve skleníku, rovněž můžeme očkovat na bdící očko časně zjara.

Nároky: nejlépe se hodí do lehkých písčitohlinitých půd na teplé stanoviště, většinou v tuhých zimách utrpí.

Použití: plody moruší se hodí zejména k zavařování, k výrobě vína a jiných nápojů, listy moruše bílé a černé jsou krmivem pro bource morušového; využívají se rovněž jako okrasné dřeviny, kultivary různé velikosti jsou vhodné do větších i menších sadových úprav, vhodné pro stříhané živé ploty a stěny nebo skupinové výsadby, vysokokmeny jsou vhodné pro solitérní výsadbu či třeba do stromořadí.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Morus albamorušovník bílý21
Morus australismorušovník jižní2
Morus cathayanamorušovník2
Morus celtidifoliamorušovník0
Morus insignismorušovník0
Morus kagayamaemorušovník0
Morus liboensismorušovník0
Morus macrouramorušovník0
Morus mesozygiamorušovník0
Morus microphyllamorušovník0
Morus mongolicamorušovník mongolský3
Morus nigramorušovník černý4
Morus notabilismorušovník0
Morus rubramorušovník červený2
Morus serratamorušovník pilovitý0
Morus trilobatamorušovník trojlaločný0
Morus wittiorummorušovník0
Morus [kultivar]morušovník1

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 15
Ostatní: 35

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2008-03-10
Morus 'Spirata' Prosíme o informaci o této moruši Manžel ji koupil a nejsem schpna dohledat informace - vzrůst atd. Děkuji Rybáková : rybak.praha@atlas.cz