pruh

Melia
zederach, melie
Autor: L.
Čeleď: Meliaceae-zederachovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé nebo poloopadavé či stálezelené stromy nebo keře, odění tvořeno jednoduchými a chomáčkovitými hvězdovitými chlupy, listy střídavé, 1–3× zpeřené, lístky jsou řapíčkaté a pilovité nebo celokrajné, květy hezké, bílé až purpurové, početné, ve velkých, nejčastěji postranních anebo i terminálních kyticích či latách, kalich 5–6dílný, sepaly na bázi srostlé, koruna s 5–6 volnými petalami, ty jsou úzce lopatkovité, rozestálé, nitky srostlé v (úzce) cylindrickou trubku, prašníků 10–12, vzpřímených, uvnitř trubky mezi laloky, semeníky 3–8pouzdré, každé pouzdro se 2 vajíčky, čnělky jsou štíhlé, blizny 5–6laločné, vajíčka po 2 v každém pouzdru, plody jsou malé peckovice, semena jsou podlouhlá, po stranách zploštělá, osemení kožovité; asi 10–25 druhů v Asii; [111, 158, 204, 255, 415]Poznámka: Doporučovaný český rodový název - melie - uvádí Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin (Skalická, A., Větvička, V., Zelený, V., 2012). I. Novák
Množení: na podzim semeny.

Nároky: plné slunce a dobře provzdušněná, i velmi suchá půda.

Použití: Melia azadirachta: významná lesní a ozdobná stínící dřevina; Melia azederach: stínící, dekorativní a dřevařsky významná dřevina.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Melia azedarachzederach hladký7
Melia volkensiizederach0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 2
Ostatní: 7

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: