pruh

Pachysandra
tlustonitník, pachysandra
Autor: Michx.
Čeleď: Buxaceae-zimostrázovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: stálezelené nebo poloopadavé plazivé až vystoupavé polokeříky nebo vytrvalé byliny s dužnatými kmínky, listy střídavé, řapíkaté, v horní polovině hrubě zubaté, tence kožovité až papírovité, nahloučené na konci výhonů, na bázi 3žilné, květy v terminálních nebo úžlabních vzpřímených klasech, jsou jednopohlavné, drobné, bílé nebo růžové, 4četné, samčí mají 4 tyčinky a tepaly, nitky vyniklé, lehce zploštělé, sterilní pestík 1, samičí květy mají 4–6 tepal, semeníky se 2–3 pouzdry, čnělky 2–3, dlouhé, listeny a tepaly drobně brvité, plody jsou 2–3rohé tobolky nebo peckovice; 3–5 druhů ve východní Asii a Severní Americe; [110, 111]Poznámka: Doporučovaný český rodový název - pachysandra - uvádí Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin (Skalická, A., Větvička, V., Zelený, V., 2012). I. Novák
Množení: snadno dělením na jaře či kořenovými řízky vysazovanými rovnou na místo, také můžeme množit letními řízky vrcholových výhonů.

Nároky: vyhovují jim polostinná až stinná vlhčí místa v hlinitohumózních vzdušných půdách.

Použití: výborný pro stálezelený pokryv půdy, vysazujeme je jako podrost dřevin, pokryv svahů nebo jako náhradu trávníků na stanovištích odkloněných od slunce.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Pachysandra axillaristlustonitník úžlabní0
Pachysandra procumbenstlustonitník poléhavý2
Pachysandra terminalistlustonitník klasnatý4

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 3
Ostatní: 6

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: