pruh

Pandanus
pandán
Autor: L. f.
Čeleď: Pandanaceae-pandánovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: stálezelené, obvykle vzpřímené stromy nebo keře, kmen často pokrytý pochvami starých listů, větvený nebo vzácně jednoduchý, listy velmi dlouhé, čárkovité, obvykle s trny na okraji a dlouhými pochvami, květy 2domé, drobné, nahloučené v palicovitá květenství, prašníkové palice klasnaté a složené, pestíkové terminální, klasnaté nebo hroznovité, listeny obvykle bělavé, tyčinky početné, nitky volné, prašníky čárkovité nebo podlouhlé a vzpřímené, karpely po 1 až mnoha, plod je synkarpum, kulovité, vejcovité nebo elipsoidní, vzácně cylindrické, peckovice mají tenký perikarp, semena obvykle vejcovitá nebo vřetenovitá; přes 600 druhů; [111, 200]Poznámka: -
Množení: výhonky na kmeni, které neoddělujeme předčasně, ale až když vytvářejí kořínky, spodní teplota do zakořenění 25 °C; Pandanus utilis semenem.

Nároky: choulostivé, minimálně 13–16 °C, plné světlo anebo částečný stín a úživná, dobře provzdušněná půda.

Použití: Pandanus edulis, Pandanus houlletii, Pandanus tectorius a Pandanus pulposus mají jedlá plodenství, Pandanus julianetti a Pandanus aquaticus poskytují jedlá semena, která se pojídají pečená; pro textilní účely se využívá více než 30 druhů.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Pandanus kajuipandán0
Pandanus kirkiipandán0
Pandanus livingstonianuspandán0
Pandanus pygmaeuspandán0
Pandanus rabaiensispandán0
Pandanus tectoriuspandán0
Pandanus utilispandán0
Pandanus veitchiipandán1
Pandanus [kultivar]pandán1

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 8
Ostatní: 2

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: