pruh

Sambucus
bez
Autor: L.
Čeleď: Adoxaceae-–
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé keře nebo menší stromky, vzácněji i vytrvalé byliny, větve tlusté, s velkými lenticelami, listy mají či nemají palisty, jsou vstřícné, lichozpeřené nebo někdy až nedokonale 2× zpeřené, lístky pilovité nebo rozeklané, vstřícné nebo střídavé, květy v širokých chocholících, vrcholících nebo latách, 5četné, pravidelné, tyčinek 5, prašníky podlouhlé, čnělky 3dílné, listeny většinou chybí, listenec 1 nebo chybí, kališní trubka krátká, lem 3–5dílný, koruna kolovitá, laloků 3–5, semeníky 3–5pouzdré, plody bobulovité peckovice se 3–5 peckami; asi (20–)40 druhů v mírném až subtropickém pásmu obou polokoulí; [110, 111]Poznámka: Rod původně zařazen v čeledi Caprifoliaceae
Množení: semeny, všechny kultivary zelenými řízky, S. canadensis je možno množit kořenovými výběžky, případně dělením, péřité kultivary od S. racemosa můžeme v zimě roubovat v ruce na kořeny vlastního druhu.

Nároky: vyhovují jim živné, humózní a dosti vlhké (někdy snesou i sušší) půdy, stanoviště na plném slunci i v polostínu.

Použití: peckovice mnoha druhů jsou jedlé, používají se na džemy, sirupy, nápoje apod.; původní druhy jsou vhodnými pionýrskými a melioračními dřevinami, jejich kultivary se hodí do sadových a zahradních úprav jako solitéry nebo do skupin. Plody můžou být dráždivé u některých druhů i nebezpečně jedovaté (S. ebulus). Peckovice (S. nigra a S. canadensis) jsou aromatické, jedlé, používají se na džemy, sirupy, nápoje apod., od obou druhů se pěstují rovněž ovocné kultivary. Citlivým jedincům ale můžou působit potíže. Jsou léčivé.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Sambucus adnatabez0
Sambucus callicarpabez hladkoplodý0
Sambucus canadensisbez kanadský10
Sambucus chinensisbez0
Sambucus coreanabez korejský0
Sambucus gaudichaudianabez0
Sambucus glaucabez modrý2
Sambucus javanicabez0
Sambucus kamtschaticabez kamčatský0
Sambucus lanceolatabez kopinatý0
Sambucus latipinnabez0
Sambucus melanocarpabez černoplodý1
Sambucus mexicanabez mexický1
Sambucus microbotrysbez malokvětý0
Sambucus nigrabez černý47
Sambucus peruvianabez peruánský0
Sambucus pubensbez pýřitý4
Sambucus racemosabez hroznatý12
Sambucus sachalinensisbez sachalinský0
Sambucus sibiricabez sibiřský0
Sambucus sieboldianabez Sieboldův0
Sambucus tigraniibez0
Sambucus williamsiibez0
Sambucus [kultivar]1
Sambucus ×fontenaysiibez fontenayský0
Sambucus ×strumpfiibez1

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 25
Ostatní: 79

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: