Theobroma kakaovník | Autor: L. Čeleď: Malvaceae-slézovité Zařazeno: 31.12.2006 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Popis: stálezelené stromy s hustou korunou z tropické Ameriky, větve rozkladité, listy jednoduché, střídavé, kožovité, palisty malé nebo středně velké, párovité, postranní, opadavé, listy od báze často 3–5nervé, květenství lodyžní nebo úžlabní, vrcholičnaté, málokvěté až mnohokvěté, květy oboupohlavné, malé až středně velké, 5četné, kalich hluboce 3–5laločný, laloky vejčité nebo trojúhlé, petaly nehetnaté, lopatkovité až řemenovité, tyčinek 5 fertilních a střídají se s patyčinkami, všechny na bázi spojené v krátkou trubku, patyčinky petaloidní, semeníky přisedlé, kulovité nebo pětihranné, 5pouzdré, plody obvykle nepukavé, 10žebré, vejcovité nebo podlouhlé, perikarp tenký nebo tlustý, semena početná a středně velká, vejcovitá ale po stranách víceméně zploštělá; kolem 20 druhů v Jižní a Střední Americe; [111, 198] | Poznámka: Rod původně zařazen v čeledi Sterculiaceae | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Množení: - Nároky: - Použití: Theobroma cacao: má rozhodující podíl, semena sladké až trpké chuti, při zpracovávání se dělohy oddělují od osemení fermentací, po ukončení se semena (boby) suší, ke získání kakaa a čokoládových výrobků se upražené boby drtí a rozmělňují, vylisovaný tuk se používá při výrobě čokoládových cukrovinek, i ve farmacii a kosmetice. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Celkem v databázi: Druhy a mezidruhoví kříženci: 10 Ostatní: 0 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Komentáře: |