pruh

Swida
svída
Autor: Bercht. & Opiz
Čeleď: Cornaceae-svídovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: opadavé keře až 4 m vysoké, někdy také nízké stromy, listy většinou vstřícné, celokrajné, na rubu rozmanitě a roztroušeně chlupaté, květy 4četné, bílé až žlutobílé, v krátce stopkatých vrcholících na koncích letorostů, plody jsou vejčité nebo podlouhlé peckovice; počet druhů je sporný, řada z nich se podle způsobu pojetí rodů řadí i pod rod Cornus; jsou nenáročné, snáší i dost značné přistínění, množení a použití jako u rodu CornusPoznámka: -
Množení: letními nebo zimními řízky, semeny, hříženci či očkováním na příbuzné druhy.

Nároky: snáší slunce i stín, většina druhů není na půdu vybíravá, zavděčíme se jim výživnou a propustnou zeminou.

Použití: vzhledem k rozmanitému habitu i atraktivně zbarveným letorostům a kmínkům nacházejí široké uplatnění, sázíme je do samostatných i smíšených skupin, jako krycí keře nebo i solitérně všude tam, kde chceme například využít nápadné vybarvení kůry v zimních měsících po opadu listů, jsou výhodné rovněž svojí malou náročností.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Swida albasvída bílá35
Swida australissvída jižní1
Swida hungaricasvída uherská0
Swida sanguineasvída obecná12

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 4
Ostatní: 48

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2014-06-06
Bylo by nejvýš vhodné přeřadit zde druhy rodu Swida do rodu Cornus, kam už jsou na tomto webu řazeny velmi podobné a příbuzné druhy jako Cornus/Swida stolonifera. Druhá možnost by byla respektovat rod Swida, ale pak by bylo třeba řadit do něj i některé další "dříny" a naopak oddělit od Cornus i rod Cynoxylon, Thelycrania aj., což by věc spíš komplikovalo. Takto je členění velmi nekonsistentní.