pruh

Wisteria
vistárie, wistárie
Autor: Nutt.
Čeleď: Fabaceae-bobovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: oadavé, dosti vysoko se pnoucí opadavé liány, zimní pupeny vejcovité, se 3–5 šupinami, listy střídavé, lichozpeřené, lístky po 7–19, vstřícné, celokrajné, květy velké, motýlovité, v nících koncových a postranních převislých hroznech, pavéza velká, okrouhlá, se 2 bazálními mozoly, křídla srpovitá, semeníky stopkaté, chlupaté, vajíček 5–16, lusky čárkovité až obkopinaté, stopkaté, kožovité, mezi semeny obyčejně slabě zaškrcené, 1–3semenné nebo vícesemenné, semena ledvinitá až čočkovitá, jedovatá; 5–10 druhů v Severní Americe a východní Asii, některé druhy jsou efektními okrasnými dřevinami; [110, 111]Poznámka: Doporučovaný český rodový název – wistárie – uvádí Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin (Skalická, A., Větvička, V., Zelený, V., 2012). I. Novák
Množení: semeny jen zřídka, nejčastěji v zimě ve skleníku šlechtěním na kousky kořenů Wisteria sinensis, šlechtěnce dáváme hned do hrnků.

Nároky: vyhovuje jim propustná půda, písčitá ale živná, místo na slunném stanovišti, například u zdí.

Použití: jako výjimečně efektní popínavé rostliny je vysazujeme na význačná místa v zahradách a parkových úpravách (brány, vchod do domu, verandy, balkóny, ploty, pergoly, altány, sloupy apod.), jsou vhodné ke stěnám budov a k ozelenění kamenných zdí. Jsou to jedny z nejkrásnějších lián, v místech svého původního rozšíření je jim věnována téměř stejná péče, jako bonsajím nebo ikebaně.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Wisteria brevidentatavistárie0
Wisteria floribundavistárie květnatá33
Wisteria frutescensvistárie křovitá5
Wisteria japonicavistárie japonská0
Wisteria macrostachyavistárie velkokvětá7
Wisteria sinensisvistárie čínská14
Wisteria venustavistárie vznešená2
Wisteria villosavistárie chlupatá0
Wisteria [kultivar]vistárie6
Wisteria ×formosavistárie úhledná0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 8
Ostatní: 67

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: