pruh

Bougainvillea
bugenvilea
Autor: Comm. ex Juss.
Čeleď: Nyctaginaceae-–
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: stromy nebo keře, často popínavé, někdy trnité, trny jednoduché nebo větvené, listy střídavé až (téměř) vstřícné, řapíkaté, vejčité či elipticky kopinaté, špičaté až zašpičatělé a celokrajné, květy oboupohlavné, po 1 nebo po 3, terminální, vlastní květ je ale nenápadný, obklopený širokými, atraktivními a živě zbarvenými listeny (červenými, purpurovými nebo oranžovými a síťnatě žilkovanými), květní obal trubkovitý, zelený, vrcholek 4–6laločný, laloky krátké, růžové nebo žluté, tyčinek 4–10, poněkud nestejných a nevyniklých, nitky na bázi krátce srostlé, semeníky vřetenovité, plody jsou elipsoidní, kyjovité nebo cylindrické, hranaté, 5žebré, často se nevyvíjejí; asi 14–18 druhů v jižní Americe, jsou pěstovány po celém světě v tropech a subtropech; [110, 111, 169, 279]Poznámka: -
Množení: zdřevnatělými (v I–II) nebo polovyzrálými (VII) řízky, popřípadně i kořenovými, množárenská teplota kolem 30°C.

Nároky: jsou choulostivé, vyžadují minimálně 7–10 °C, půda jim vyhovuje výživná, dobře propustná, umístíme je plné světlo.

Použití: jsou to okrasné dekorativní skleníkové a pokojové rostliny
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Bougainvillea glabrabugenvilea lysá43
Bougainvillea pachyphyllabugenvilea0
Bougainvillea peruvianabugenvilea peruánská0
Bougainvillea spectabilisbugenvilea nádherná7
Bougainvillea spinosabugenvilea trnitá0
Bougainvillea [kultivar]bugenvilea262
Bougainvillea ×buttianabugenvilea18

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 6
Ostatní: 330

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: