pruh

Haloxylon
rosilka, saxaul
Autor: Bunge
Čeleď: Amaranthaceae-laskavcovité
Zařazeno: 31.12.2006
Popis: téměř bezlisté keře nebo malé stromy, lysé nebo jen v úžlabí listů chlupaté, kmínky vzpřímené, bohatě větvené, staré větve kulaté, letorosty zelené nebo modrozelené, špičaté, listy vstřícné, redukované na šupiny nebo téměř chybí, na bázi spojené, vrcholek tupý nebo s krátkou osinou, květy jednotlivě nebo v klubíčkách, v úžlabí listů, oboupohlavné, se 2 listenci, květní obal má 5 úkrojků, tyčinek 2–5, obvykle 5, srostlých, blizny 4, plody jsou měchýřky, perikarp dužnatý, semena horizontální; 10–11 druhů ve středozemní oblasti a Přední Asii; [110, 111]Poznámka: Rod původně zařazen v čeledi Chenopodiaceae; pozn. I. Novák: doporučovaný český rodový název - saxaul - uvádí Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin (Skalická, A., Větvička, V., Zelený, V., 2012).
Množení: semeny na jaře, z polovyzrálých vrcholků větévek řežeme letní řízky

Nároky: oslunění, velmi suché stanoviště, Haloxylon ammodendron je zcela zimovzdorný, ale většinou se nepodaří rostliny dlouhodobě pěstovat.

Použití: pěstování obtížné, možná nejlépe ve skalničkovém skleníku.
latinskyčeskypočet nižších jednotek
 
Haloxylon ammodendronrosilka0
Haloxylon persicumrosilka perská0
Haloxylon tamariscifoliumrosilka0

Celkem v databázi:
Druhy a mezidruhoví kříženci: 3
Ostatní: 0

K rodu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: