pruh

Pyrus salicifolia
hrušeň vrbolistá
Autor: Pall.
Čeleď: Rosaceae-růžovité
Rod: Pyrus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Pyrus argyrophylla
Popis: strom s nepravidelně kulovitě rozložitou korunou, větve obloukovitě, někdy téměř k zemi převisající, někdy i keře, výška 4–10 m, letorosty tenké, hustě šedobíle plstnaté, až na podzim olysalé, krátké prýty většinou kolcovité; listy téměř přisedlé nebo krátce řapíkaté, úzce eliptické až podlouhle eliptické či kopinaté, k oběma koncům zúžené, 3–9 cm dlouhé a 5–20 mm široké, celokrajné, ojediněle s několika zuby, v mládí oboustranně stříbřitě šedě chlupaté, později svrchu kalně zelené a víceméně lysé, naspodu trvale chlupaté; květy 2 cm široké, po 6–8 v malých, kulovitých chocholících, kalich a stopky květů bělovlnaté, sepaly víceméně úzce dlouze kopinaté, zašpičatělé, petaly 10–13 × 5–7 mm velké, krátce nehetnaté, kvete IV; plody 2–3 cm dlouhé, zelené až žlutohnědé, s krátkou a tlustou stopkou, kulovité až (široce) hruškovité, obzvláště v horní části pýřité; jihovýchodní Evropa, Malá Asie, Kavkaz, severní ÍránPoznámka: Její plody jsou sladké, i když dost malé; jako parkový strom či exponát botanických zahrad se pěstuje asi od roku 1780. Používal ji ke svým pomologickým pokusům i Mičurin a dodnes je sledována a využívána evropskými pomology. Asi největší introdukční pokud byl započat v 60. létech 20. století v tehdejší ČSAV v Průhonicích.
Zóna: 4Zdroje: 111, 136, 250
Seznam souvisejících obrázků:

Seznam lokalizovaných exemplářů:

zdroj lokalita souřadnice    
KHBezno (STČ)- 
KHBílá Lhota (SM)- 
KHBílé Poličany (VČ)- 
KHChudenice, americká zahrada (ZČ)- 
KHJindřichov (SM)- 
KHKravaře (SM)- 
KHLoučná nad Desnou (SM)- 
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Pyrus salicifolia 'Pendula Silfrozam', převisající habitus podobný ostatním kultivarům; listy vrbovité, stříbrošedé
 
Pyrus salicifolia 'Pendula', téměř totožná s původním druhem, rozkladitý strom s převisajícími větvemi, výška 5–7 m a stejně širok...
 
Pyrus salicifolia 'Silver Cascade', převislý habitus; olistění stříbřité
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: