pruh

Arenga pinnata
arenga
Autor: (Wurmb.) Merr.
Čeleď: Arecaceae-arekovité
Rod: Arenga
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Arenga saccharifera
Popis: dekorativní, asi 8–18 m vysoká jednokmenná monokarpická palma, kmen má až 60 cm v průměru, na nejmladších částech pokrytý černými vlákny, starší části jsou světle zbarvené, obvykle mají vytrvávající báze listů; listy v chocholu, 4–9 m dlouhé, ztuha vzpřímené a nikdy neklesají níž, než horizontálně, s až 100 páry lístků, na okraji nepravidelně zubatými, ty jsou 90 cm dlouhé, v různých úhlech vyrůstajících, čárkovité a na špičkách slabě rozeklané, líc tmavozelený, rub špinavě či stříbřitě bílý, řapíky až 180 cm dlouhé, pochvy a báze vřeten trnité; květy červenavé či napurpurovělé, mají zvláštní aroma, v květenstvích 210 cm dlouhých; plod kulovitá peckovice až 6 cm velká, podlouhlá a zelenavě žlutá; původ nejasný, snad Malajské souostrovíPoznámka: Snáší různé půdy, plné slunce až částečný stín a i když miluje vláhu, je také schopna vydržet určité sucho. Nesnáší teploty pod 25° F, ale obvykle přežije teploty i o něco nižší. Rychle roste, pokud má hojnou vláhu a úrodnou půdu. Vysazena vypadá dobře téměř všude, vzácně je pěstována v interiérech.
Zóna: 10Zdroje: 111, 142
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2018-07-13
Např. publikace Užitkové … uvádí pro tento druh český název arenga cukrodárná neboli gomut - viz např.: http://botanika.wendys.cz/index.php/19-fr-polivka-uzitkove-a-pametihodne-rostliny-cizich-zemi/996-arenga-cukrodarna-arenga-pinnata. Název arenga cukrodárná uvádí i Zahradnický slovník naučný A - C. BioLib.cz uvádí český název gomut cukrodárný. I. Novák