pruh

Bactris gasipaës
baktris
Autor: Kunth
Čeleď: Arecaceae-arekovité
Rod: Bactris
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Guilielma gasipaës, Guilielma microcarpa, Guilielma speciosa, Guilielma utilis
Popis: jednokmenné nebo trsnaté palmy s kmeny asi 10–30 m vysokými, hustě pokrytými dlouhými černými trny, krásně kroužkovanými, neobvykle rovnými, poměrně štíhlými; koruna řídká, asi 6 m vysoká a široká, listy asi 3 m dlouhé nebo delší, po 9–20, zpeřené, široce přepadavé, lístky ve skupinách a v několika rovinách, po 92–123 na každé straně, čárkovité a asi 30 cm dlouhé, jasně až tmavě zelené, vřeteno trnité, řapíky až 1 m dlouhé, velmi trnité; květenství úžlabní, na samičím vzniká mnoho peckovic, větví v květenství je 46–57; plody vejcovité, až 5 × 3 cm velké, žluté, červené nebo oranžové, jedlé; tropická AmerikaPoznámka: Potřebuje teplo, vodu a úrodnou, dobře propustnou zeminu, roste nejrychleji na plném slunci a nesnáší mráz. Množení odnožemi.
Zóna: 10, Zdroje: 111, 142, 195
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2019-07-27
Např. odborná publikace Okrasné rostliny tropů a subtropů (Kunte, L., Zelený, V., Grada, 2009) uvádí u tohoto druhu český název baktris broskvový. Vzhledem ke skutečnosti, že český název baktris je dle Botanického slovního rodových jmen cévnatých rostlin ženského rodu, správný název tohoto druhu by měl znít ve tvaru baktris broskvová. Správný vědecký název je ve tvaru: Bactris gasipaes Kunth – I. Novák