pruh

Butia capitata
bucie
Autor: (Mart.) Becc.
Čeleď: Arecaceae-arekovité
Rod: Butia
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Cocos capitata
Popis: statná palma s poměrně krátkým tlustým kmenem, hustě pokrytým zbytky pochev listů s kadeřavými vlákny, kmen vysoký až 6 m a tlustý je asi 40 cm; listy dlouhé až přes 3 m, sivozelené, žlutozelené až stříbrozelené nebo téměř šedé, zprvu vzpřímené a později obloukovitě přepadavé, na každé straně je až 100 kožovitých a šedozelených lístků, které jsou částečně ve skupinkách po 2–3, řapíky krátké, na bázi asi 8 cm široké nebo širší, na okraji ostnité; květenství boční, bohatě větvené, až 90 cm dlouhé, s řemenovitým dřevnatým listenem, rostliny jsou jednodomé, s oranžovými až žlutými květy; plody široce elipsoidní, 2–4 cm, žluté až oranžové či červené, dužnaté, jedlé a sladké; aridní oblasti východní BrazíliePoznámka: Není vybíravá na typ půdy, pokud je dobře propustná. Pro robustní vzhled a dobré vybarvení potřebuje plné slunce, a ačkoliv je k suchu odolná, má ráda také vláhu. Je to pravděpodobně vůči chladu nejodolnější palma se zpeřenými listy na světě.
Zóna: 8, 9Zdroje: 111, 142
Seznam souvisejících obrázků:

2008.05.12   habitus (Botanická zahrada Liberec) (A8)
2012.04.11   habitus (Floriade 2012, Venlo, Nizozemí) (X27)
2008.05.12   listy (Botanická zahrada Liberec) (A8)
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Butia capitata 'Compacta', kompaktní, modrošedá, listy jsou kratší, pevnější, hustěji uspořádané, rostliny proto vypadají jako obrovsk...
 
Butia capitata 'Miniature', kmen kratší; listy více skloněné
 
Butia capitata var. nehrlingiana, plody menší, jasně červené
 
Butia capitata var. odorata, listy modravé; plody 20 × 25 mm, smáčkle kulovité
 
Butia capitata var. pulposa, plody žluté
 
Butia capitata var. strictior, listy namodralé, nápadně vystoupavé
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: