pruh

Caryota urens
palicha
Autor: L.
Čeleď: Arecaceae-arekovité
Rod: Caryota
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma:
Popis: až 20 m vysoká palma, kmen v mládí výrazně kroužkovaný a má až 30 cm v průměru, kroužky jsou široce rozmístěné a světle až tmavě šedé; koruna je prodloužená, asi 450–600 cm vysoká a 600 cm široká, listy většinou 450 cm dlouhé, někdy až 6 m, široce trojúhlé, dvakrát zpeřené, lístky klínovité, po okraji roztřepené, asi 30 cm dlouhé, trávově až leskle tmavě zelené; květy v hroznech až 4 m dlouhých, jsou bělavé; plody asi 12 mm široké, okrouhlé a červené; Indie, Myanmar, Srí LankaPoznámka: Potřebuje bohatou a pravidelnou vláhu a dobře propustnou, úrodnou a humózní půdu, středně rychle roste v částečném stínu až na plném slunci. Šťáva z kmene je používána k výrobě cukru, alkoholických nápojů a sága. Kmeny jsou rovněž užívány jako stavební materiál.
Zóna: 10, Zdroje: 111, 142
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2019-07-27
Např. odborná publikace Okrasné rostliny tropů a subtropů (L. Kunte, V. Zelený, Grada, 2009) uvádí u tohoto druhu český název palicha či karyota žahavá. Stejný název (palicha žahavá) uvádí i BioLib.cz. I. Novák