pruh

Quercus suber
dub korkový
Autor: L.
Čeleď: Fagaceae-bukovité
Rod: Quercus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma:
Popis: stálezelený strom, 6–10(–20–26) m vysoký, kůra kmene a větví velmi tlustá, korkovitá, letorosty a pupeny žlutě nebo žlutošedě plstnaté; listy vejčité až podlouhle vejčité nebo podlouhle kopinaté, 30–70 × 15–35 mm velké, špičaté, báze nejčastěji kulatá až lehce srdčitá, na každé straně 4–7 krátkých zubů nebo i celokrajné, svrchu tmavě zelené a lesklé, naspodu bělošedě plstnaté či vzácně olysalé, kožovité, řapíky 8–15 mm dlouhé; plody podlouhle vejcovité, 15–40 mm dlouhé, po 1–3 na stopce 1–2 cm dlouhé, zrají prvním rokem, číšky pohárkovité, horní šupiny prodloužené a vzpřímené nebo odstávající, spodní kratší; jižní Evropa, severní Afrika; pro naše podmínky příliš choulostivýPoznámka: Kůra kmene a větví poskytuje korek; největší produkci korku má Portugalsko, ročně až 93 tisíc tun korku, ve Španělsku až 80 tisíc tun, Alžírsko má 75 tisíc tun korku. Dřevo je těžké, snadno se bortí, štípe a hnije. Je užíváno především jako palivo a na dřevěné uhlí. V lýku je obsaženo až 20% taninu. Korek je pro své mechanické i chemické vlastnosti (nízká hmotnost, pružnost, stlačitelnost, nepropustnost pro plyny a tekutiny, tepelná i elektrická izolace, tlumení zvuku, odolnost k poškození houbami a hmyzem) nenahraditelným materiálem k výrobě mnoha předmětů, zejména zátek, podlahových krytin a plovacích vest. Největšími pěstiteli jsou Portugalsko a Španělsko, sloupávání se může provádět v intervalech nejméně 9 let, při tloušťce korkové vrstvy 3-4 cm, z jednoho stromu se získá až 80 kg korku, z kůry se dále využívají třísloviny, tvrdé dřevo je tradiční surovinou pro výrobu dřevěného uhlí, žaludy se využívají jako krmivo hlavně pro vepře.
Zóna: 8Zdroje: 111, 246, 410
Seznam souvisejících obrázků:

?   scan (Francie - Provence)
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Quercus suber 'Sopron', vzácné, odolné, středně velké stromy, v dospělosti tvoří krásnou korkovitou borku
 
Quercus suber var. occidentalis, listy většinou jen přes zimu zelené, na jaře opadávající; plody dozrávají druhým rokem; jihozápadní Evropa
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2012-02-26
Syn.Quercus corticosa Raf.,Quercus occidentalis Gay,Quercus suberosa Salisb.,Quercus mitis Banks ex Lowe.