pruh

Stenocarpus sinuatus
úzkoplodec
Autor: (A. Cunn.) Endl.
Čeleď: Proteaceae-proteovité
Rod: Stenocarpus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Stenocarpus cunninghamii, Stenocarpus sinuosus, Stenocarpus sinuosus var. integrifolius, Stenocarpus sinuosus var. latifolius, Stenocarpus sinuosus var. sectus, Agnostus sinuata, Cybele sinuata
Popis: v domovině až 30 m vysoký strom s kmenem až 30 cm tlustým, větévky jsou kulaté, mladé části drobně plstnaté, olysávající; listy buď hluboce peřenolaločné a 25–48 cm dlouhé, s 1–4 páry podlouhlých laloků, nebo podlouhle (ob)kopinaté nebo obvejčité a úplně nelaločnaté, 15–25 cm dlouhé, nervy v 10–15 párech, zpeřené, naspodu lehce vyniklé, síťnaté žilky oboustranně jemné a husté, řapíky lysé, 25–25 mm; květy po 6–20 v asi 7 cm dlouhých okolících, květní obal výrazně červený či oranžovočervený, 25–38 mm dlouhý, 3 cípy nící a 1 vzpřímený, lem žlutý, čnělky šarlatově červené, prašníky žluté, semeníky hustě hnědavě pýřité, čnělky lysé, asi 2 cm, vajíček 12–14, stopky květů asi 13 mm; plody suché, cylindrické nebo úzce podlouhlé, 5–10 cm dlouhé, šedavě hnědé, semena podlouhlá, asi 25–36 × 7 mm velká včetně křídla; Austrálie: Nový Jižní Wales a Queensland; ?? Z10Poznámka: Dřevo je světlé, jemně zrnité, houževnaté a pevné, vhodné pro řezbářství, na brzdové čelisti, ve stavitelství, na rámy obrazů či podlahy. Často je pro svoje zářivě zbarvená a hezky symetrická květenství pěstován.
Zóna: 10Zdroje: 111, 397
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: