pruh

Rosa hugonis
růže Hugova
Autor: Hemsl.
Čeleď: Rosaceae-růžovité
Rod: Rosa
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma:
Popis: až těsně nad zem široce polokulovitě rozložený s dosti hustý keř, přízemní partie podstatně užší, výška 2–3 m, letorosty tmavě nebo červenavě hnědé, ostny ploché, rovné, na dlouhých výhonech také promíchané se štětinami; lístky po 5–13, obvejčité až eliptické, 8–20 mm dlouhé, jemně pilovité, svrchu lysé, naspodu alespoň v mládí chlupaté; květy jednotlivě na krátkých postranních výhonech, světle žluté, 5 cm široké, stopky a kalich lysé, petaly široce obvejčité, kvete V–VI; šípky smáčkle kulovité, až 1.5 cm široké, tmavě červené až černavě červené; střední ČínaPoznámka: V roce 1899 poslal páter Hugh Scallen (Otec Hugo, misionář působící v západní Číně koncem předminulého století) semena zvláštní žlutokvěté růže do botanické zahrady v Kew; ta byla pojmenována na jeho počest. Je to jediná západočínská žlutá růže. Je to dekorativní keř nejen v květu, ale i za plodu.
Zóna: -Zdroje: 111, 136
Seznam souvisejících obrázků:

2005.05.02   květy
2005   scan (Botanická zahrada UK Na Slupi) (A10)
Seznam lokalizovaných exemplářů:

zdroj lokalita souřadnice    
KHLednice (JM)- 
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Rosa hugonis 'Dr. E. M. Mills', květy žluté, červenavě přebarvené, při odkvětu tmavě růžové, 5–6 cm široké, poloplné, kulovité, bohat...
 
Rosa hugonis 'Flore Pleno', květy plné, není ale tak pěkná jako jednoduchá forma
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: