pruh

Litsea populifolia
dvakratec
Autor: (Hemsl.) Gamble
Čeleď: Lauraceae-vavřínovité
Rod: Litsea
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Litsea longipetiolata, Lindera populatifolia, Lindera obovata
Popis: opadavé malé stromy, 3–5 m vysoké, s výjimkou květenství lysé; listy střídavé, obvykle nahloučené na vrcholcích větévek, řapíky 2–3 cm, čepel okrouhlá až široce obvejčitá a 60–80 × 50–70 mm velká, naspodu nasivělá, peřenožilná, vrcholek zaoblený, báze zaoblená nebo klínovitá, 5–6 párů žilek; okolíky na vrcholcích větévek ve svazečcích, 9–11květé, kvete současně s listy, stopky okolíků 3–4 mm, stopky květů štíhlé a 10–15 mm, květní obal má 6 vejčitých nebo široce vejčitých žlutých uštů, samčí květy mají 9 fertilních tyčinek s lysými nitkami, ve třetím přeslenu mají nitky na bázi 2 stopkaté velké žlázy, zakrnělé pestíky lysé; plody kulovité, 5–6 mm v průměru, stopky plodů 10–15 mm dlouhé a na vrcholku trochu ztlustlé; Čína (Sečuán, Yunnan, Xizang)Poznámka: Listy a plody jsou zpracovávané pro jejich aromatické oleje a používána v kosmetice a mýdlech. Čerstvé listy obsahují asi 0,5% aromatického oleje, semena obsahují asi 36% oleje a jsou využívána v průmyslu.
Zóna: -Zdroje: 110
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Litsea populifolia 'Asian Essence', rostliny asi 5.5 × 3 m velké, pyramidální, vzpřímeně otevřené; listy aromatické, téměř okrouhlé, řapíky ...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: