pruh

Ocimum tenuiflorum
bazalka
Autor: L.
Čeleď: Lamiaceae-hluchavkovité
Rod: Ocimum
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Moschosma tenuiflorum, Ocimum album Blanco, Ocimum brachiatum Hassk., Ocimum flexuosum, Ocimum monachorum, Ocimum nelsonii, Ocimum pusillum, Ocimum sanctum, Ocimum sanctum var. ciliata, Ocimum sanctum var. thyrsoidea, Ocimum tenuiflorum var. anisodorum, Ocimum virgatum Blanco
Popis: aromatické byliny 30–100 cm vysoké, někdy keříčkovité, výhony na bázi dřevnaté, odstále chlupaté; listy blanité, 15–60 × 10–30 mm velké, široce eliptické, elipticky podlouhlé, eliptické nebo podlouhlé, báze klínovitá až zaoblená, celokrajná, jinak je okraj mělce zvlněně pilovitý, oboustranně pýřité, zvláště naspodu na nervech, řapíky 10–25 mm dlouhé; lichopřesleny asi 6květé a jsou ve štíhlých hroznech nebo latách 8–10 cm dlouhých, listeny vejčité a zašpičatělé, 2–3 mm, brvité, stopky květů 3–4.5 mm, pýřité, kalich 2.5 mm dlouhý, za plodu až 3.5 mm, horní pysk téměř okrouhlý, krátce zahrocený, spodní pysk delší než horní, zuby 4, kopinaté, koruna červenavá, růžová, levandulová nebo bílá, 3.5–4 mm dlouhá, trubka asi 2 mm, laloky vejčité, spodní pysk podlouhlý, asi 1 × 0.6 mm, nitky vyniklé, štíhlé; plody drobné, široce elipsoidní, 1.2 mm délka, hladké; Čína, Taiwan, Indie, Indonésie, Laos, Kambodža, Malajsie, Myanmar, Filipíny, Thajsko, Vietnam, Afrika, jihozápadní Asie, AustráliePoznámka: Užívána občas jako koření, semena k čištění očí, v Malajsku proti revmatismu, na Filipínách je dekokt z listů užíván do aromatických koupelí a jako lék proti kapavce. V Indii se používá čaj z listů, v evropských obchodech se od nějaké doby nabízí samotný čaj nebo listy ve směsi s jinými bylinami. Čaj má posílit imunitní systém, má pomáhat při stresu, kašli, horečnatých nemocích, chřipce, zánětech vedlejších nosních dutin a při bolestech hlavy. Listy sušené, rozetřené a nejlépe čerstvé s používají pro kořenění čínských a indických jídel, listy se hodí k salátům a studeným jídlům. Pokusy na zvířatech ukazují, že estragon v silici může za určitých podmínek změnit dědičný základ, proto se nedoporučuje bazalku používat ve větším množství po delší dobu, opatrnost je na místě hlavně u dětí.
Zóna: 10Zdroje: 110, 111, 405
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: