pruh

Quisqualis indica
hranoplod indický
Autor: L.
Čeleď: Combretaceae-–
Rod: Quisqualis
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Kleinia quadricolor, Quis qualis, Quisqualis densiflora F.-Vill., Quisqualis glabra, Quisqualis pubescens, Quisqualis spinosa
Popis: ovíjivý keř se vstřícnými listy, vysoký 3–4 m, mladé větévky jsou plstnaté, huňaté, přitiskle pýřité nebo řídce pýřité, vzácně řídce žláznaté; listy podlouhlé až eliptické, 5–18 × 2.7–9 cm velké, papírovité, krátce zašpičatělé až téměř ocasovité, báze zaoblená až uťatá nebo téměř srdčitá, svrchu lysé s výjimkou žilek, naspodu víceméně hustě až řídce chlupaté, občas i žláznaté, řapíky až 50 mm dlouhé, plstnaté až téměř lysé; květy drobné, v hroznech či klasech, 7–10 cm, zprvu bílé, později růžové až nachově červené, příjemně vonné, listeny jsou kopinaté a zašpičatělé nebo eliptické a 6–10 × 2–3 mm velké, kalich trubkovitý, asi 6–7 cm dlouhý, laloky asi 2 mm dlouhé a deltoidní nebo krátce trojúhlé, petaly víceméně podlouhlé, až 20 × 6 mm velké, bílé až nakonec karmínové, nitky jsou 7–8 mm dlouhé, čnělky mají horní volnou část 15 mm dlouhou, vajíčka 3–4; plod je elipsoidní pětikřídlá tmavohnědá tobolka, asi 25 × 12 mm velká, s 5 křídly; hřebeny hor tropické AsiePoznámka: Semena obsahují olej, upražená jsou jen mírně toxická, rozdrcená jsou účinná proti hlístům, při vředovém onemocnění žaludku apod. Pěstuje se také jako okrasná popínavka v tropických zahradách. Na Jávě jsou kořeny užívány jako hlístopudné, nebo podobně v Malajsii extrakt z dospělých listů.
Zóna: 10Zdroje: 111, 272
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: