pruh

Sparrmannia africana
lípěnka
Autor: L. f.
Čeleď: Malvaceae-slézovité
Rod: Sparrmannia
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma:
Popis: nejčastěji velký mnohokmenný keř, v mírném klimatu i stromek, výška 3–7 m, výhony měkce chlupaté, kůra zelenavě šedá až světle hnědá a hladká; listy široce vejčité či srdčitě vejčité, asi 15–25 cm dlouhé, na silných výhonech také i větší, od báze 3–9nervé, svrchu jasně zelené, naspodu matně světle zelené, velmi nestejnoměrně zubaté, vrcholek špičatý až zašpičatělý, báze hluboce srdčitá, oboustranně s dlouhými a měkkými chlupy, řapíky 10–15 cm dlouhé; květy bílé, hezké, až 35 mm široké, v asi 20květých úžlabních či terminálních květenstvích, oboupohlavné, 4četné, sepaly úzce kopinaté, petaly obvejčité, tyčinky početné a volné, sterilní tyčinky žluté, fertilní s purpurovými prašníky; plody jsou téměř kulovité pukavé tobolky, pokryté dlouhými trnitými štětinami, mají asi 2 cm v průměru včetně štětin; jižní AfrikaPoznámka: Od svého objevení v roce 1886 rostlina poskytuje vlákno, které je využíváno hospodářsky, ale má pouze průměrnou kvalitu; chlupy z listů dráždí pokožku a způsobují vyrážku. Rostliny se pěstují snadno a rychle rostou, a jsou pěstovány zvláště pro hezké květy.
Zóna: 10Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Sparrmannia africana 'Plena', jako původní druh, ale květy plné
 
Sparrmannia africana 'Variegata', listy bělopestré
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2019-07-31
Např. odborná publikace Okrasné rostliny tropů a subtropů (Kunte, L., Zelený, V., Grada, 2009) uvádí u tohoto druhu český název ve tvaru sparmánie africká. I. Novák