pruh

Salix myrsinifolia
vrba černající
Autor: Salisb.
Čeleď: Salicaceae-vrbovité
Rod: Salix
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Salix myrsinifolia, ?Salix nigricans Smith
Popis: bohatě větvené keře či stromy, 50–800 cm vysoké, někdy i vyšší, mladé větve červenavé a šedoplstnaté, nakonec pýřité či lysé, hnědavě zelené až tmavě hnědé, pupeny dlouhé, hustě chlupaté; palisty většinou pouze na bujných výhonech, zubaté a bíle tečkované, řapíky většinou krátké, pýřité, čepel velmi proměnlivá, eliptická, podlouhlá, kopinatá, někdy nestejnostranná, většinou při bázi klínovitě zúžená až slabě srdčitá, listy jsou tenké, oboustranně zelené nebo nasivělé, nebo svrchu tmavě zelené a zelené nebo nasivělé naspodu, při okraji čepele a hlavně na špičce bez ojínění, listy sušením černající, 25–100 × 12–40 mm velké, povětšinou nejširší asi ve středu, pilovité, v mládí hodně pýřité, nakonec lysé nebo proměnlivě pýřité, střední žebro zelenavě žluté, 8–12 párů postranních žilek naspodu velmi vyniklých; jehnědy společně s rašením listů, postranní, elipsoidní až válcovité, s krátkou stopkou a 1–4 malými zubatými listeny, samčí 15–30 mm dlouhé, samičí až 7 cm, tyčinky samčích květů 2, na bázi chlupaté, prašníky žluté, nakonec hnědé, žláza 1, podlouhlá, semeníky šídlovité, lysé až slabě chlupaté, stopkaté, čnělky 1–1.8 mm dlouhé, květní listeny malé, tmavě hnědé, dlouze řídce chlupaté; tobolky až 7 mm dlouhé; evropská část Ruska, západní a východní Sibiř, Skandinávie, východní EvropaPoznámka: Vhodná pro tříslení, obsahuje 6–13,7% taninu, mladé větve a listy slouží jako potrava dobytka, kůra užívána pro výrobu hrubých sítí. Dožívá se až 50 let. Jedna z nejproměnlivějších vrb. Roste na mokrých až rašelinných lukách a okrajích bažin, také v lesních ředinách a pobřežních křovinách. U nás vzácně na Šumavě, v Českém lese a okolí Třeboně. Občas vysazována v prutnících a zřídka pěstována jako sadovnická dřevina.
Zóna: 5Zdroje: 246, 1064
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Salix myrsinifolia 'Cotinifolia', pestíkové rostliny; listy okrouhlé; letorosty a rub listů silně chlupaté
 
Salix myrsinifolia subsp. alpicola, keř vzácně přes 2 m vysoký; loňské výhony tmavě černé, silně lesklé; listy 2–5 × 1–2 cm velké, oboust...
 
Salix myrsinifolia subsp. alpicola, listy mají nápadně dlouhé řapíky, letorosty černé a lysé; Alpy
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2022-04-21
2x stejný název subsp. alpicola s různými popisy