pruh

Combretum molle
kombretum
Autor: G. Don
Čeleď: Combretaceae-–
Rod: Combretum
Zařazeno: 9.1.2007
Synonyma: Combretum atelanthum, Combretum gueinzii, Combretum hobol, Combretum holosericeum, Combretum minimipetalum, Combretum somalense, Combretum velutinum
Popis: strom, méně často keř, 2–8(–12) m vysoký, kůra šedavá, šedohnědá až téměř černá, drsná a brázditá, někdy odlupčivá; listy se často objevují současně s květy, jsou vstřícné, eliptické nebo (ob)vejčité, široce obvejčitě eliptické až téměř okrouhlé, až 21 × 12 cm velké, obvykle mnohem méně, báze obvykle zaoblená nebo téměř srdčitá, na vrcholku tupé nebo špičaté, svrchu pýřité a naspodu hustě šedě plstnaté, 6–12 párů žilek naspodu vyniklých, řapíky 2–5 mm dlouhé; květy (zelenavě) žluté, v úžlabních klasech až 9 cm dlouhých, nebo občas v latách, petaly chybí nebo jsou až 1.5 mm velké; plody žlutavé nebo červenavé, suché jsou zlatě červenavě hnědé, 4křídlé, 13–25 × 15–25 mm velké, šupinaté, plstnaté až téměř lysé; tropická a jižní Afrika, JemenPoznámka: Velmi proměnlivý druh; dřevo je tvrdé a žluté, je vhodné pro výrobu nástrojů a oplocení, je prý poměrně odolné vůči termitům. Listy jsou léčivé, buď suché nebo čerstvé a navlhčené, jako obklad na zranění. Věří se, že kořeny a listy dohromady tvoří protijed na hadí uštknutí, zatímco kořeny samotné jsou užívány jako interrupce a k léčbě zácpy. Semena dobře klíčí, stromy poměrně rychle rostou.
Zóna: -Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: