pruh

Adenium obesum
adénium
Autor: (Forssk.) Roem. & Schult.
Čeleď: Apocynaceae-toješťovité
Rod: Adenium
Zařazeno: 14.1.2007
Synonyma: Adenium arabicum, Adenium coetaneum, Adenium honghel, Adenium multiflorum
Popis: sukulentní keř nebo strom, 30–600 cm vysoký, kůra šedá a hladká; listy spirálovitě uspořádané a nahloučené na koncích větví, (úzce) obvejčité nebo eliptické či podlouhlé, báze klínovitá nebo protažená, na vrcholku zaoblené a hrotité nebo vykrojené, 35–125(–220) × 2–60(–80) mm velké, lysé nebo pýřité, svrchu leskle tmavozelené nebo modravě zelené, naspodu bledě zelené a matné, střední žebro oboustranně vyniklé, často narůžovělé, 6–11 párů žilek, řapíky 5 mm dlouhé, palisty drobné nebo chybí; květy bílé, růžové nebo červenavé, v hustých terminálních vrcholících, oboupohlavné, korunní trubka 25–50 mm dlouhá, nálevkovitá, laloky 15–30 mm dlouhé, kalich až téměř k bázi rozeklaný, semeníky lysé, se 2 karpely; plody šedé nebo šedohnědé, na obou koncích protažené, 16–24 × 1–1.5 cm velké, semena dlouhá, úzká, cylindrická, každé s chomáčkem dlouhých hedvábitých zlatých chlupů; AfrikaPoznámka: Rostliny jsou užívány na rybí jed a na šipky; jsou vyhledávány zvěří a dobytkem, proto jen vzácně dorůstají výše než 70 cm. Tlusté podzemní kmeny jsou příčinou obtížného přesazování rostlin, nicméně ze semen rostliny klíčí dobře.
Zóna: 9Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Adenium obesum subsp. boehmianum, květy narůžověle purpurové s temným jícnem; Namibie, Angola
 
Adenium obesum subsp. socotranum, kmen mohutný; květy jasně růžové; Sokotra
 
Adenium obesum subsp. somalense, tvoří malé stromy; východní Afrika
 
Adenium obesum subsp. swazicum, listy velké; jižní Natal, Transvaal
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2019-08-05
Např. odborná publikace Okrasné rostliny tropů a subtropů (Kunte, L., Zelený, V., Grada, 2009) uvádí u tohoto druhu český název adénium tučné. I. Novák