pruh

Lembotropis nigricans
čilimníkovec černající
Autor: (L.) Griseb.
Čeleď: Fabaceae-bobovité
Rod: Lembotropis
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Cytisus nigricans, Cytisus unibracteatus
Popis: beztrnný, hustý, 30–120(–200) cm vysoký keř, kmínky s tmavě hnědou kůrou, mají až 2 cm v průměru, letorosty rýhované, zelené, chloupkaté; listy 3četné, lístky 10–30 mm dlouhé, podlouhlé, obvejčité až eliptické, báze klínovitá nebo zaoblená, vrcholek tupý nebo krátce přišpičatělý, líc tmavě zelený, lysý, rub světle zelený a přitiskle chloupkatý, řapíky 6–20 mm dlouhé; květy zlatožluté, 8–12 mm v průměru, po 15–85(–100) ve vrcholových, 6–30 cm dlouhých hroznech, květní stopky jsou hustě chlupaté, kalich zvonkovitý, hustě chlupatý, kvete v VI–VIII; plody lusky 2–3.5 cm dlouhé, ploché, rovné, černohnědé, přitiskle chloupkaté, se semeny 2–3 mm velkými, semena mírně zploštělá, hnědá a lesklá; střední a jižní EvropaPoznámka: Je spíše světlomilný, půdy kamenité až hlinité, dusíkem chudé, častěji na kyselých horninách, roste na lemech lesů a křovin, lesních světlinách, skalnatých svazích, okrajích lomů apod. V ČR má těžiště výskytu v pahorkatinném až podhorském stupni téměř na celém území. Potencionálně vhodný okrasný keř, snese i suché a chudé půdy. Obsahuje ale alkaloidy ve větším množství jedovaté.
Zóna: 5Zdroje: 111, 156, 252
Seznam souvisejících obrázků:

2006.08.06   listy (Botanická zahrada UK Na Slupi) (A10)
?   scan (Botanická zahrada UK Na Slupi) (A10)
Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Lembotropis nigricans subsp. australis, výhony víceméně hustě pokryté bílými chlupy; květenství krátká, několikakvětá; Itálie, západní část ...
 
Lembotropis nigricans var. elongatus, kvete ještě jednou na podzim na koncích plodných větévek
 
Lembotropis nigricans subsp. nigricans, větve přitiskle až hedvábitě pýřité; květní hrozny protáhlé, mnohokvěté
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: