pruh

Anamirta cocculus
chebule
Autor: (L.) Wight & Arn.
Čeleď: Menispermaceae-lunoplodovité
Rod: Anamirta
Zařazeno: 14.1.2007
Synonyma: Anamirta jucunda, Cocculus populifolius, Menispermum cocculus, Menispermum lacunosum, Tuba baccifera
Popis: mohutná keřovitá liána se šedou korkovitou kůrou; listy mají lysé, 6–26 cm dlouhé řapíky, oba konce ztlustlé, čepel vejčitá až široce vejčitá, báze srdčitá až uťatá, vrcholek obvykle zašpičatělý, 8–28 × 7–24 cm velká, na bázi dlanitě 3–7nervá a se 4–5 páry postranních nervů, naspodu jsou listy sotva zřetelně a lehce vystouple síťnaté, střední žebro a nervy velmi vyniklé, oboustranně jsou listy lysé, jen v úžlabí nervů a hlavních žilek chlupaté, tence kožovité; květenství 16–40 cm dlouhé, s postranními větvemi 2–5 cm dlouhými a lysými, listence asi 0.5 mm dlouhé, lysé, samčí květy mají lysé, až 2–3 mm dlouhé stopky, sepaly bílé, žluté nebo bledě zelené, vnější sepaly 2 a jsou sotva 1 mm dlouhé, vnitřní sepaly po 6 a jsou široce eliptické, 2.5–3 × 2 mm velké, lysé, okraj často drobně papilkatý, samičí květy mají stopky a sepaly stejné jako samčí, patyčinek 6, drobných, do 0.3 mm dlouhých, karpely 3–4, blizna zakřivená; plodenství zcela lysé, postranní větve až 15 mm dlouhé, karpofor většinou 6–16 mm dlouhý, peckovice bílé až červenavé, 9–11 mm dlouhé a lysé, jedovaté; peckovice; východní Indie, Malajsie, jižní Vietnam, Cejlon, Indočína, Thajsko; ?Poznámka: Plod obsahuje toxické sesquiterpenoidní laktony, např. zvláště pro ryby a drobné ptactvo omamný pikrotin, z kůry se připravuje šípový jed, v lékařství se využívá účinků při horečkách. Kmínky poskytují lýková vlákna. Plody užívány jako rybí jed a také slouží k hubení vší. Jsou zdrojem picrotoxinu, ten je užíván např. při léčbě schizofrenie.
Zóna: -Zdroje: 111, 273
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2018-07-12
Např. publikace Užitkové … uvádí český název chebule korková (pro dnešní synonymum Cocculus suberosus DC.)- viz např.:http://botanika.wendys.cz/index.php/19-fr-polivka-uzitkove-a-pametihodne-rostliny-cizich-zemi/1066-chebule-korkova-anamirta-cocculus. Stejný český název uvádí rovněž BioLib.cz. I. Novák