pruh

Breonadia microcephala
Autor: (Delile) Ridsdale
Čeleď: Rubiaceae-mořenovité
Rod: Breonadia
Zařazeno: 17.1.2007
Synonyma: Adina galpinii, Adina lasiantha, Adina lasiantha var. parviflora, Adina microcephala, Adina microcephala var. galpinii, Breonadia salicina, Breonadia salicina var. galpinii, Cephalanthus spathelliferus, Nauclea microcephala, Nerium salicinum
Popis: stromy 5–40 m vysoké, stálezelené, kůra šedá až šedohnědá, dost drsná, šupinatá, větve lysé; listy jednoduché, v přeslenech po 3–4, nahloučené na koncích větví, (úzce) eliptické či kopinaté, báze protažená, na vrcholku tupé a příležitostně i trochu zašpičatělé, 7–33 × 2–9 cm velké, lysé, kožovité, leskle tmavozelené svrchu a naspodu bledší, střední žebro a žilky bledě žlutavě zelené, okraj dolů stočený, řapíky 8–25 mm dlouhé, palisty úzce trojúhlé, časně opadávající; květy bílé až bledě slézové, ve stopkatých kulovitých hlávkách 15–25 mm širokých, stopky 20–95 mm dlouhé, drobně pýřité s velmi krátkými chlupy, se 2–4 vejčitými blanitými listeny 4–10 mm dlouhými, listence nitkovitě lopatkovité, 2.8–5 mm dlouhé, kališní trubka 1–2 mm dlouhá, laloky podlouhlé, čárkovité nebo trojúhlé, 1–4.5 × 0.5–0.6 mm velké, pýřité, koruna růžovozelená nebo bílá či žlutavě hnědá, trubka 3–6.5 mm dlouhá, vně hustě stříbřitě pýřitá, laloky často se slézovým nádechem, čárkovité, 1–2.5 × 0.5–0.7 mm velké, vně pýřité, čnělky bílé, 9–15 mm dlouhé, blizna zelená, elipsoidní nebo hlavatá, 0.5 mm; plody jsou tobolky, dělící se na 2 části, až 3.5 mm dlouhé, hnědé, semena 2–3 mm dlouhá a nekřídlatá, obvejcovitá; AfrikaPoznámka: Dřevo je tvrdé, trvanlivé, žluté až světle hnědé, má výraznou vůni, vyrábí se z něho hezký nábytek, je také ceněno na výrobu kánoí v Malawi; výtažek z kůry je užíván jako lék na žaludeční obtíže a je podáván dětem jako posilující nápoj.
Zóna: -Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: