pruh

Bridelia micrantha
krápěl
Autor: (Hochst.) Baill.
Čeleď: Phyllanthaceae-–
Rod: Bridelia
Zařazeno: 17.1.2007
Synonyma: Bridelia abyssinica, Bridelia abyssinica var. densiflora, Bridelia mildbraedii, Bridelia speciosa var. trichoclada, Bridelia stenocarpa, Bridelia zanzibarensis, Candelabria micrantha
Popis: keře, někdy šplhavé, nebo bohatě větvené stromy 2–27 m vysoké, kůra stříbrošedá, zelenavě šedá, hnědá, tmavošedá nebo černá, výhony mají lenticely; listy dvouřadé, řapíky 3–10 mm dlouhé, čepel eliptická, podlouhle eliptická nebo obkopinatě eliptická, 3–25 × 1.5–12 cm velká, báze klínovitá nebo zaoblená, čepel slabě kožovitá, 6–17 párů žilek, svrchu leskle tmavozelená, naspodu bledší a někdy trochu hnědavá, palisty úzce kopinaté a 5–10 mm dlouhé; samčí květy mají stopky 1.5 mm, sepaly trojúhlé, 2 mm, petaly obtrojúhlé, 0.5 mm, samičí květy mají stopky 1.5 mm, sepaly široce trojúhlé, 1.5 × 1 mm, petaly eliptické, 1 mm dlouhé, semeníky vejcovité, 1.5–2 mm dlouhé; plody obvejcovitě kulovité, obvejcovitě elipsoidní nebo elipsoidní, 8–10 × 5–6 mm, purpurově černé, jedlé a sladké; tropické AfrikaPoznámka: Dřevo je tmavohnědé, má přirozený lesk a jemnou strukturu, je velmi trvanlivé a odolné vůči termitům, vyrábí se z něho nábytek; kořeny, které mají projímavé látky, pomáhají od žaludečních bolestí a pravděpodobně i léčí žaludeční vředy. V práškové formě jsou míchány s olejem či sádlem a natírány na hlavu k potlačení bolesti. Stromy rychle rostou, jsou krásné a poskytují stín, jsou hezké pro velké zahrady.
Zóna: -Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: