pruh

Bruguiera gymnorhiza
brugiera
Autor: (L.) Lam.
Čeleď: Rhizophoraceae-–
Rod: Bruguiera
Zařazeno: 17.1.2007
Synonyma: Bruguiera capensis, Bruguiera conjugata, Bruguiera cylindrica Hance, Bruguiera gymnorrhiza, Bruguiera rheedii, Bruguiera rumphii, Bruguiera zippelii, Bruguiera zippelii var. oblongifolia, Mangium celsum, Mangium minus, Rhizophora australis, Rhizophora palun, Rhizophora rheedei, Rhizophora australis, Rhizophora gymnorhiza, Rhizophora rheedii, Rhizophora tinctoria
Popis: stromy 5–20(–36) m vysoké, kmen 40–65 cm tlustý, kůra šedá nebo červenohnědá až téměř černá, vláknitá a drsná, s ohýbanými vzdušnými kořeny nebo kolenovitými dýchacími kořeny, obvykle s velkými korkovitými lenticelami, větve hladké, bledě šedé nebo žlutavé, s listovými a palistovými jizvami; listy eliptické, elipticky podlouhlé až obvejčitě eliptické, 5–22 × 2–9 cm velké, lysé, tmavě zelené, kožovité, vrcholek zúžený a špičatý, báze klínovitá, vzácně tupá, celokrajné, střední žebro naspodu vyniklé, 9–10 párů nervů, naspodu více patrné, řapíky 20–45 mm, často červenavé, palisty asi 4 cm dlouhé, často červenavé, brzy opadávají; květy (krémově) bílé nebo červené až hnědé, jednotlivě, úžlabní, 30–35 mm dlouhé, povětšinou nící, stopky květů 10–25 mm, kalich je červený až růžovočervený, má 1–2 mm dlouhou trubku a 10–15 čárkovitých, 18–20 mm dlouhých laloků, petaly asi 13–15 mm dlouhé, tyčinky mají nitky 3–5 mm dlouhé, prašníky 4–5 mm dlouhé, čárkovité, čnělky asi 15 mm; plody zvonkovité, asi 20–25 mm dlouhé, s vytrvávajícím kalichem, hypokotyl 10–25 cm dlouhý, cylindrický; podél Indického oceánu, východně až do PolynésiePoznámka: Bývá užívaná pro zpevňování dun a bývala pěstována s úspěchem ve sladkovodních bažinách, kde snáší dokonce i úplný stín. Průběžně opadávající listy jsou důležitým zdrojem potravy pro mangrovové kraby; kůra má vysoký obsah taninu a poskytuje černé barvivo. Je to jeden z největších mangrovových stromů. Červené a tvrdé jádrové dřevo užíváno na palivo a na dřevěné uhlí, méně jako stavební dřevo. Plody jsou někdy užívány jako adstringens v betelových soustech, pokud není dostupná lepší látka.
Zóna: -Zdroje: 111, 112, 397
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: