pruh

Flacourtia rukam
slivouch
Autor: Zoll. & Moritzi
Čeleď: Salicaceae-vrbovité
Rod: Flacourtia
Zařazeno: 20.1.2007
Synonyma: Flacourtia cataphracta Bl., Flacourtia edulis, Flacourtia euphlebia, Flacourtia inermis Merr., Flacourtia megaphylla, Flacourtia peninsula, Flacourtia rukam var. domestica, Flacourtia rukam var. erythrocarpa, Flacourtia rukam var. myriantha, Flacourtia sulcata, Hisingera grandifolia
Popis: malé stromy vysoké až 15(–20) m, kmen a steré větve obvykle křivolaké, sukovité, brázdité, u báze větvené, v mládí se silnými jednoduchými dřevnatými jednoduchými nebo větvenými trny, až 10 cm dlouhými na kmeni a větvích, pěstované sorty jsou i beztrnné, kůra hnědá až šedavá, hladká, koncové větévky jsou krátce (srstnatě) chlupaté, s početnými bradavčitými lenticelami; listy jsou vejčitě podlouhlé nebo eliptické až podlouhle kopinaté, pozvolna zúžené v dlouhou tupou špičku, báze dost široce klínovitá až zaoblená, oboustranně většinou drobně pýřité na středním žebru a nervech, nebo zcela lysé, svrchu většinou lysé, nebo oboustranně matné, dospělé jsou svrchu tmavě zelené, naspodu bledě zelené, dost hrubě zubaté, 65–180 × 30–90 mm velké, střední žebro a nervy lehce vyniklé, někdy svrchu výrazně zapuštěné, naspodu vyniklé, 5–12 párů nervů, zakřiveně vystoupavých, žilky víceméně příčné a zřetelné, síťnaté žilky dost hustě a většinou vystouplé, řapíky 5–8 mm; květy zelenavě žluté, bez vůně, v málokvětých, krátkých, úžlabních, jemně pýřitých hroznech, listeny podlouhle vejčité, 1 mm, stopky květů 3–4 mm, sepal 4–6, vejčitých a zašpičatělých, 2 mm, samčí květy mají terč 8laločný, oranžový až žlutavě bílý, tyčinky početné, nitky lysé, 3–4 mm, samičí květy většinou bez tyčinek, semeníky láhvovité; plody kulovité až zploštěle kulovité nebo trochu obvejčité, 20–25 mm, jsou růžové s červeným nádechem, za zralosti slézové až krvavě červené; MalajsiePoznámka: Plody se požívají, i čerstvé, vhodné jsou na džemy a koláče, jsou dost proměnlivé tvarem, velikostí i barvou. Zralé plody z pěstovaných rostlin jsou kyselé ale pokud se třou v rukách, dužina, která se otlačí, prodělá chemickou změnu, po které je pak sladká a chutná. Divoké formy mají menší, velmi trpké plody. Tvoří hojné kořenové výmladky, kterými se rozmnožuje. Kořeny jsou na Filipínách užívány v medicíně, dekokt z nich je podáván k vnitřnímu užití ženám po porodu. Dřevo je velmi tvrdé.
Zóna: 10Zdroje: 111, 397
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: