pruh

Chiococca alba
Autor: (L.) Hitchc.
Čeleď: Rubiaceae-mořenovité
Rod: Chiococca
Zařazeno: 24.1.2007
Synonyma: Chiococca anguifuga, Chiococca angustifolia, Chiococca bermudiana, Chiococca brachiata, Chiococca brachiata var. grandifolia, Chiococca coriacea, Chiococca floridana, Chiococca latifolia, Chiococca macrocarpa, ?Chiococca parvifolia, Chiococca petenensis, Chiococca racemosa, Chiococca racemosa var. cubensis, Chiococca racemosa var. floridana, Chiococca racemosa var. jacquiniana, Chiococca racemosa var. longifolia, Chiococca racemosa var. scandens, Chiococca racemosa var. yucatana, Chiococca vestita, Chiococca vestita var. glaberrima, Lonicera alba
Popis: stálezelené popínavky až 6 m vysoké, vzácně malé stromy až 8 m vysoké s kmenem až 10 cm tlustým, větve štíhlé a rozkladité, lysé nebo nevýrazně pýřité, s lenticelami, olistěné větévky 0.7–4 mm tlusté a lysé a kulaté; palisty 1–5 mm dlouhé, hrotité nebo šídlovitě zašpičatělé, listy vejčité, vejčitě kopinaté, vejčitě eliptické, kopinaté nebo eliptické, 25–130 × 10–60 mm velké, špičaté, (dlouze) zašpičatělé nebo otupěné, báze zaoblená, protažená až sbíhavá, lesklé a kožovité, střední žebro vyniklé, postranní žilky jsou nepočetné a nezřetelné, asi po 3–5 na každé straně, řapíky štíhlé a 4–12 mm dlouhé; květenství hroznovité nebo latnaté a několikakvěté až mnohokvěté, většinou úžlabní, 2–11 cm dlouhé, stopky má 5–70 mm, stopky květů 1–8 mm dlouhé, květy bílé, později až slonovinové a bledě žluté, kalich a češule 2.5 mm dlouhé, kališní laloky šídlovité až široce deltoidní, koruna 5laločná, nálevkovitá, má 6–8 mm trubku a 3 mm dlouhé deltoidní laloky, tyčinek 5, prašníky asi 3 mm dlouhé, čnělky 5–8 mm dlouhé a vyniklé; plody až 8 × 6 mm velké, bílé peckovice se 2 semeny; Florida a Západní Indie, Střední a Jižní AmerikaPoznámka: Rostliny jsou v některých oblastech užívány v domácí medicíně, obzvláště jako lék na hadí uštknutí; perlově bílé plody jsou dost hezké a ozdobné.
Zóna: 10Zdroje: 111, 158, 178, 236, 242, 469
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: