pruh

Mackinlaya schlechteri
Autor: (Harms) Philipson
Čeleď: Araliaceae-aralkovité
Rod: Mackinlaya
Zařazeno: 26.1.2007
Synonyma: Anomopanax schlechteri, Anomopanax versteegii, Mackinlaya brassii, Mackinlaya klossii, Mackinlaya subulata, Mackinlaya versteegii
Popis: štíhlé keře až 6 m vysoké; listy 1–3lístkové, řapíky do 10(–20) cm dlouhé, báze objímá kmínky, čepel lístků eliptická, obvejčitá nebo podlouhlá, až 28 × 12 cm velká, obvykle o dost menší, blanitá nebo papírovitá, báze klínovitá nebo uťatá, u postranních lístků často šikmá, okraj celokrajný nebo na vrcholku zubatý, vrcholek krátce zašpičatělý nebo špičatý; květy v terminálních složených okolících, stopky květenství asi 10–20 cm, s malými kopinatými listeny pod paprsky, primární paprsky po 6–15 a jsou 4–7 cm dlouhé, s drobnými distálními opadavými listeny, sekundární paprsky po 10–20, nitkovité až dost tuhé, a obvykle jsou 5–12 mm dlouhé, kalich 5laločný, laloky trojúhlé až šídlovité, 0.5–1 mm, petal 5, obvejčitých, semeníky úzce obkuželovité u samčích květů a obkónické nebo vejcovité u oboupohlavných; plody 15 × 22 mm velké, smáčklé, čnělky vytrvávající, zakřivené; Nová Guinea a Bismarckovo souostroví, Nová BritániePoznámka: Poškozené kmínky vylučují lepkavou dráždivou šťávu. Listy jsou aromatické, rostliny jsou popisovány jako jedovaté a mají léčivé účinky. Vařené listy jsou pojídány k tlumení horečky, kousky listů přikládané v ústní dutině mají ulehčit od bolesti zubů.
Zóna: -Zdroje: 111, 406
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: