pruh

Chamaecytisus albus
čilimníček bílý
Autor: (Hacq.) Rothm.
Čeleď: Fabaceae-bobovité
Rod: Chamaecytisus
Zařazeno: 31.12.2006
Synonyma: Cytisus albus, Cytisus leucanthus, Cytisus leucanthus subsp. albus, Cytisus leucanthus var. schipkaensis, Cytisus schipkaensis, Cytisus variabilis Pacz.
Popis: beztrnný, malý, 20–80 cm vysoký keřík s poléhavými až vystoupavými větvemi, letorosty vzpřímené a hustě chloupkaté, chlupy krátké a přitisklé, jen některé přímo odstálé; řapíky jsou přitiskle chlupaté a 1–2 cm dlouhé, listy 3četné, lístky 10–30 × 5–12 mm velké, podlouhlé, podlouhle obvejčité, kopinatě obvejčité, eliptické až úzce opakvejčité, báze klínovitá, vrcholek tupý až téměř špičatý, líc světle zelený, lysý nebo přitiskle chlupatý, rub šedozelený, hustě chloupkatý; květy ve strboulech, po 3–8, bílé až bledě žluté či žlutobílé, 8–12 mm v průměru, kalich polopřitiskle chlupatý, zvonkovitý, kónický, 10–12 mm dlouhý, pavéza je 16–20 × 6–8 mm velká, křídla 14–17 mm dlouhá, člunek kratší, kvete v VI–VIII; lusk kopinatě čárkovitý, 20–30 × 5–6 mm velký, chlupatý, rovný, semena hnědá a lesklá; střední a jihovýchodní EvropaPoznámka: Roste na výslunných travnatých a křovinatých stráních, lesních lemech, světlinách. Roste na živinami bohatých, hlinitých až jílovitých půdách. Teplomilný, odolný k suchu, centrum rozšíření je na Balkánském poloostrově, v ČR velmi vzácný, výskyt pouze na jižní Moravě na několika málo lokalitách a patří mezi zákonem chráněné druhy.
Zóna: 6Zdroje: 111, 156, 252
Seznam souvisejících obrázků:

?   scan (Botanická zahrada UK Na Slupi) (A10)
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: