pruh

Sideroxylon inerme
železovec
Autor: L.
Čeleď: Sapotaceae-zapotovité
Rod: Sideroxylon
Zařazeno: 7.2.2007
Synonyma:
Popis: hustě olistěné keře nebo malé stromy, výška až 10 m, kmen a větve často sukovité a pokroucené, kůra šedohnědá až černá, nakonec tlustá a popraskaná, mladé větve hustě a jemně šedě až rezavě chlupaté; listy jednoduché, spirálovitě uspořádané, eliptické až podlouhlé nebo obvejčité, 4–12 × 2–5 cm velké, kožovité, svrchu leskle tmavě zelené, naspodu bledě zelené, vrcholek široce zúžený až zaoblený, báze zúžená, okraj celokrajný a podvinutý, střední žebro oboustranně vystouplé, řapíky 5–20 mm dlouhé; květy zelenavé až bílé, až 4 mm dlouhé, po 1 až mnoha v květenstvích v úžlabí listů a někdy na starém dřevě, silně vonné, oboupohlavné, 5četné, kališní ušty na bázi velmi krátce spojené, tyčinky tak dlouhé jako koruna, semeníky okrouhlé nebo kónické, hedvábitě chlupaté; plody jsou okrouhlé, dužnaté bobule mají až 12 mm v průměru, jsou krátce stopkaté, purpurově černé, semeno 1 a má 5–9 mm v průměru; jižní AfrikaPoznámka: Tři exempláře tohoto druhu jsou historicky zajímavé a byly vyhlášeny za národní památku v jižní Africe; jeden z nich je proslulý Post Office Tree (Poštovní strom) v Mossel Bay, ke kterému v roce 1500 dorazili portugalští námořníci a zanechali zde dopis popisující utonutí mořeplavce Bartholomeu Diase. O rok později zprávu objevil Commander Jao da Nova, kterému byl dopis určen. Pokud je příběh pravdivý, musí být Poštovní strom již alespoň 600 let starý. Později tu lodě plující z Evropy nechávaly poštu a lodě plující do Evropy ji vyzvedávaly. I dnes je pod tímto stromem schránka, což znamená, že se jedná o nejdéle fungující poštovní schránku v Africe. Další je Treaty tree ve Woodstocku, třetí je Fingo Milkwood Tree blízko Peddie ve východním Kapsku; dřevo je tvrdé, těžké, pevné a trvanlivé, i na vlhkých místech, užíváno na čluny, mosty a mlýny. V lidovém léčitelství přípravek ze směsi oleje semen Trichilia emetica a pražených práškových kořenů S. inerme je aplikován do řezných ran na zlomeniny a napomáhá hojení.
Zóna: -Zdroje: 111, 112
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Sideroxylon inerme subsp. diospyroides, stálezelený keř nebo strom, 1–15 m vysoký, kůra šedá, rozpraskaná; listy obvejčité, báze protažená nebo k...
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: