pruh

Vangueria infausta
vangérie
Autor: Burch.
Čeleď: Rubiaceae-mořenovité
Rod: Vangueria
Zařazeno: 11.2.2007
Synonyma: Vangueria rupicola
Popis: malé stromy 1–8 m vysoké, kůra šedá a hladká, nakonec drsná, větévky robustní, krátce chlupaté; listy eliptické až vejčité nebo někdy téměř okrouhlé, 4–30 × 2.5–18 cm velké, oboustranně hustě srstnaté, obzvláště v mládí, 6–8 párů žilek, naspodu zřetelně síťnatě žilkované, vrcholek zúžený až zaoblený, báze zúžená, řapíky 3–10 mm dlouhé, chlupaté, palisty 2–4 mm dlouhé na bázi a protažené ve špičku 3–20 mm; květy zelenavě bílé až žlutavé, asi 4 mm dlouhé a 6 mm v průměru, koruna časně opadávající, květy v 5–10květých hlávkách 15–35 mm velkých; plody téměř kulaté, 25–35 mm velké, žlutavé až hnědé, někdy asymetrické; jižní AfrikaPoznámka: Kořeny jsou považovány za lék na různé obtíže, včetně malárie a zápalu plic. Dužnina plodů, smíchána s malým množstvím cukru a vody, poskytuje dobrou náhradu za jablečný kompot a je užívána např. v moučnících.
Zóna: -Zdroje: 112
Seznam souvisejících obrázků:

Nižší taxonomické jednotky a kultivary:

 
Vangueria infausta var. campanulata, koruna lysá nebo téměř lysé
 
Vangueria infausta subsp. infausta, listy obvykle menší; květenství není příliš větvené, koruna v poupěti kulatá
 
Vangueria infausta subsp. rotundata, keře nebo stromy vysoké 2–8 m; listy eliptické nebo vejčité, klínovité nebo zaoblené, na vrcholku špičaté n...
 
Vangueria infausta var. rotundata, koruna vně chlupatá
K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře: