pruh

Abies mariesii
jedle Mariesova
Autor: Masters
Čeleď: Pinaceae-borovicovité
Rod: Abies
Zařazeno: 6.6.2007
Synonyma: Abies mariesii f. hayachinensis, Pinus mariesii
Popis: stromy 24–26 m vysoké, kmen má obvod až 2 m, je rovný, koruna oválná nebo se zploštělým vrcholkem, kůra bledě šedá nebo nasivělá, hladká, purpurově ojíněná, u starých stromů téměř bílá, větévky v mládí nápadně pýřité, tmavohnědé až červenavě šedé, pupeny kulovité a slabě pryskyřičnaté, červenohnědé nebo šedohnědé; listy se překrývající, svrchu větévek stěsnané, naspodu hřebenité, překrývající se, svrchu jasně zelené, naspodu sivožluté až bělavé, 8–22 × 2–2.5 mm velké, průduchy svrchu chybí, naspodu 7 řad průduchů, vrcholek zaoblený nebo dvouklaný; samčí šištice krátké, červenavé až žlutavě karmínové, samičí jsou elipsoidní, oba konce zaoblené, vrcholek poněkud zploštělý, tmavomodré až černavě červenohnědé, 6–15 × 4–5 cm velké, listeny skryté, asi 2/3 délky šupin; semena mají žlutavě červené tělo a napurpurověle hnědé křídlo; střední Japonsko; TaiwanPoznámka: Ve středoevropských podmínkách dobře mrazuvzdorná, není na stanoviště ani půdní podmínky zvláště náročná, miluje světlé stanoviště a kypré, přiměřeně vlhké, hlinitopísčité půdy. U nás i v Evropě je neprávem opomíjena, roste pomalu a hodila by se i do menších úprav. Má zatím pouze sbírkový význam. Množíme výsevem dovezeného nebo vlastního osiva.
Zóna: 6Zdroje: 124, 130, 215, 810
Seznam souvisejících obrázků:

K druhu můžete přidat vlastní komentář a poslat nám jej. Uvítáme také návrhy na doplnění databáze o dřeviny, které jste zde nenalezli.


Opište prosím kódKontrolní kód
Komentáře:

2017-03-14
Podle V. Větvičky pochází první záznam o pěstování tohoto druhu jedle na našem území ze zámeckého parku v Jezeří z roku 1910 (V. Větvička, 2010). I. Novák